image-title

 Astăzi am co-organizat împreună cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, ședința Grupului de Lucru cu privire la proiectul de Lege privind producţia agroalimentară ecologică şi etichetarea produselor ecologice. Următoarea ședință va avea loc pe 15 octombrie.

Citește mai mult
image-title

Reflectând asupra succeselor celei de-a 14 Conferințe a Părților UNCCD, pot afirma faptul că în mare măsură au influențat adoptarea deciziilor importante liderii spirituali, care au participat la fiecare etapă a discuțiilor subiectelor respective. Unul dintre ei este Sadhguru Jaggi Vasudev, care are peste 200 de milioane de urmăritori pe retelele de socializare.

Și în echipa organizațiilor societății civile erau mulți lideri spirituali, cum ar fi: Shantanu, Bhawani Shanker Kusum, Profesorul Luke, etc. care au fost foarte activi. Mi-a plăcut foarte mult argumentele lor, cuvintele simple care le foloseau ca să exprime situațiile complicate. Chiar i-am spus Profesorului Luke – că este primul profesor pe care l-am întâlnit până acum care solicită ca toți să se exprime simplu ca să înțeleagă și cei care sunt din alte domenii sau n-au avut posibilitate să învețe.

Mai jos este o scrisoare care am primit-o de la Profesorul Luke.

Hi Valentin, hope all is well and you reached safely.

Thank you for all your support in the conference. I appreciate it. I enjoyed your company. You have tremendous energy and it’s positive. Be blessed brother.

Professor Luke.

 

Citește mai mult
image-title

 Avem deosebita plăcere să co-organizăm împreună cu Institutul de Pedologie, Agrochimie și Protecție a Solului ”Nicolae Dimo”, Societatea Națională a Moldovei de Știința Solului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova, Parteneriatul Global al Solului, Rețeaua Internațională de Soluri Negre, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, Coaliția Internațională a Pământului și Platforma Națională a Strategiei Naționale de Implicare în soluționarea problemelor Pământului – Conferința Științifică Internațională ”Cernoziomurile Est Europene – 140 de ani după V. Dokuceaev” (02-03 octombrie 2019).

Citește mai mult
image-title

Au fost lansate mai multe inițiative la cea de-a 14 Conferință a Părților a UNCCD. Una dintre acestea a fost ca toate organizațiile civile care activează în cadrul UNCCD – să ne unim într-o alianță și să avem un singur logo. Această inițiativă a fost promovată de ambasadorul sud coreaean Hyon Kwon, care este și președinte al ONG Future Forest.

Deși la început am avut rezerve față de aceată inițiativă, după câteva întâlniri cu Dl. Ambasador, cu care m-am întâlnit anterior la cea de-a 10 Conferință a Părților în Coreea de Sud, unde el a facilitat activitățile societății civile acreditate la UNCCD, m-a convins ca să promovez această inițiativă la nivel regional și global.

Multe întrebări le-am discutat cu echipa Coreii de Sud (erau vre-o 8 persoane), și în special John, care este și persoana responsabilă de realizare a acestei inițiative. În fiecare zi ne întâlneam cu John și echipa sa la Conferința Părților, dar și “întâmplător” ne-am întâlnit și la Acra – la Taj Mahal.

Cu John lucrăm mai departe și elaborăm termenii de referință și Statutul Alianței care o dorim, astfel ca să avem o alianță viabilă până la următoarea Conferință a Părților.

Am primit cateva mesaje de la John după Conferința Părților și unul dintre aceste mesaje îl atașez la această postare.

Hi Valentin!

It was a great meeting and thank you so much for the work you put in CSO Panel.

I thank you three times:

First – for your hard work in CSO Panel.

Second: for your support in One Logo,

Third – is for encouraging me to present One Logo in CSOs meetings,

John.

Citește mai mult
image-title

Am avut deosebita plăcere să întâlnesc, să discut și să lucrez cu multe persoane la cea de-a 14 Conferință a Părților UNCCD. Unele dintre ele participau pentru prima dată la un astfel eveniment.

Una dintre aceste persoane este D-na Kalyanee Shah, Președintele AO “Socio Economic Welfare Action for Women and Children” din Nepal. Anume ei, reprezentantei popoarelor indigene, i-am propus să prezinte poziția societății civile privind sănătatea solului și sănătatea populației la Dialogul interactiv la segmentul de nivel înalt al Conferinței (cu miniștrii țărilor participante), care l-am pregătit împreună în grupul de lucru.

La început a refuzat și a spus că nu va putea prezenta, iar apoi fiind încurajată de încă 3 reprezentanți ai diferitor organizații din Nepal, dar și de către ceilalți membrii ai Grupului de lucru, a acceptat și a prezentat cu brio o poziție destul de dură din partea societății civile.

La întoarecerea în țara natală, ea și colegii ei au fost invitați ca invitați speciali la evenimentul organizat de PNUD – Acțiunile pentru climă a tinerilor nepalezi în Kathmandu.

Și de la ei am primit o scrisoare care o atașez în continuare.

Dear CSO friends,

Participation in COP 14 is our first experience of UNCCD activities. We got chance to learn how UNCCD is functioning and giving importance to CSO involvement.

Here we want to thank Jiajia, Bhawani, Natalia, Valentin, Jone, Amit, Yaya for their support and cooperation without which our active participation was not possible.

Our special thanks to Marcos who encouraged and help us to join UNCCD COP 14.

Sunil Manandhar
SEWA Nepal Team
Lal Nani from Green Energy Nepal
Kalyanee Shah, President of “Socio Economic Welfare Action for Women and Children” from Nepal.

Citește mai mult

Am avut deosebita plăcere să discut cu mulți participanți la cea de-a 14 Conferință a Părților UNCCD în India și să primesc mesaje de la dânșii. Unul dintre ei e Jannis, un tânăr din Germania care a participat atât la Forumul tinerilor care noi l-am organizat împreună cu ei, cât și în unul din grupele de lucru care îl facilitam.

M-a impresionat foarte mult inițiativele tinerilor, dar și dedicația lor. Mai jos includ scrisoarea care am primit-o de la Jannis. Mă bucur foarte mult că am putut contribui cu ceva ca să susținem și să promovăm inițiativele lor.

Dear CSO friends,

it was a pleasure to meet you all for integrating me since my first day at cop even though I am still only an 18-year-old high school student. I got to know many of you in the last days and would love to keep contact with you.

Yesterday night some friends of mine from the Youth Forum were joking about hosting and conference in Germany. But while overthinking the idea we found out that the idea wasn’t such unrealistic as we thought at first. So let’s see, if we can manage it. It would definitely be a pleasure to have some of you as speakers. If you are interested in supporting us in organizing the youth conference, I would be happy if you could text me. Furthermore I have my contact details in the following, to stay in touch. It was a pity that we couldn’t spend more time together and try to influence the policies together. Enjoy the remaining conference and please keep lobbying our position. I would appreciate to meet you all soon. Maybe in Chile.

Best, Jannis (Fridays for Future)

Citește mai mult
image-title

După mai multe ore de negocieri, au fost luate decizii foarte importante în cadrul Convenției ONU privind Combaterea Deșertificării.

Am avut onoarea să prezint poziția celor 600 de organizații ale societății civile acreditate la Convenție privind deciziile adoptate.

Această Conferință a fost cea mai productivă din toți cei 25 de ani ale Convenției. Patru dintre cele cinci priorităi ale societății civile se regăsesc în deciziile COP14, iar a 5-ea – doar parțial.

Au fost 2 săptămîni de lucru intens în cele 13 grupuri de lucru ale societății civile și am avut 32 de alocuțiuni/intervenții pe subiectele discutate.

Am avut o echipă extraordinară și sunt mîndru că am făcut parte din ea.

https://enb.iisd.org/desert/cop14/

 

 

 

 

 

 

 

Citește mai mult
image-title

https://enb.iisd.org/desert/cop14/11sep.html

La Conferința Părților UNCCD a avut loc a 2-lea dialog a societății civile cu reprezentanții Părților Convenției. De data aceasta tema a fost cooperarea între generații și practici bune de management durabil a solurilor ca măsuri de reducere a migrației, inclusiv și din Moldova. La eveniment a participat și Secretarul Executiv a Convenției UNCCD.

După cele 3 ore de dialog constructiv cu reprezentanții gruvernelor a fost prezentat raportul Panelului Societății Civile către Conferința Părților.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citește mai mult