Facilitatea Globală pentru Mediu (GEF) a anunțat 10 noi câștigători ai Programului său de provocari pentru inovație în adaptare, o competiție care oferă finanțare de bază pentru inițiative inovatoare menite să ajute țările vulnerabile să facă față crizei climatice care se agravează.
Conceptele de proiect selectate în runda a doua a Programului Challenge (Provocare) au fost depuse de BFA Global, BNP Paribas, CropIn, Earth Security, Grameen Crédit Agricole Microfinance Foundation, Heifer International, Alliance of Bioversity International și International Center for Tropical Agriculture, Winrock International, Consiliul Mondial de Afaceri pentru Dezvoltare Durabilă și Institutul Mondial de Resurse.
În total 418 de propuneri au fost primite în cadrul celei mai recente cereri de propuneri a GEF, care acoperă o gamă largă de domenii și sectoare. Fiecare concept câștigător va fi eligibil pentru a primi granturi de la Fondul Special pentru Schimbările Climatice și Fondul pentru țările cel mai puțin dezvoltate, găzduit de GEF, care în ultimii 20 de ani au oferit finanțare țintită pentru proiecte de rezistență la schimbările climatice în țările în curs de dezvoltare și cu venituri mici.
Președintele GEF, Carlos Manuel Rodriguez, a spus că interesul puternic față de competiție reflectă potențialul sectorului privat de a investi și de a se implica mult mai mult în soluții de rezistență la schimbările climatice, în special în țările în curs de dezvoltare, unde nevoile de adaptare sunt enorme.
„Cele mai grele provocări de mediu în fața noastră – inclusiv cum să facem față schimbărilor climatice – necesită cele mai strălucite minți la masă. Este cu adevărat încurajator să vedem că această competiție atrage atât de multe companii de talie mondială, instituții financiare și dezvoltatori de tehnologie cu idei excelente despre cum să construim societăți, lanțuri de aprovizionare, sisteme alimentare și economii mai reziliente la climă”, a spus Rodriguez. „Când GEF a lansat Programul Provocare pentru inovație în adaptare în urmă cu doi ani, a deschis ușa către noi parteneriate care fac o diferență reală în țările în curs de dezvoltare și în țările cel mai puțin dezvoltate ale căror ambiții de mediu au nevoie de sprijin urgent.”
Prima cohortă de nouă concepte de proiect câștigătoare a Programului de provocare pentru inovație în adaptare a fost anunțată la cel de-al 25-lea summit al ONU privind schimbările climatice, desfășurat la Madrid în 2019. Aceste inițiative de adaptare la schimbările climatice sunt conduse de parteneri, inclusiv Clarmondial, Massachusetts Institute of Technology, Nespresso, South Pole și Willis Towers Watson, alături de agențiile de implementare GEF.
Ultimii zece câștigători, anunțați în timpul summitului climatic COP26 de la Glasgow, vor fi eligibili pentru granturi între 440.000 și 1,3 milioane dolari fiecare, odată ce vor fi pe deplin aprobate. Sprijinul total al GEF din această rundă a competiției va fi de 10 milioane USD.
Noile proiecte propuse urmăresc îmbunătățirea accesului la capital, tehnologii și servicii financiare, inclusiv pentru micii fermieri care trec la practici de adaptare la climă; să creeze o facilitate de finanțare privată bazată pe natură pentru orașele de coastă din țările cel mai puțin dezvoltate; dezvoltarea lanțurilor de aprovizionare mai rezistente prin utilizarea sistematică a datelor, standardelor și certificării climatice; sprijinirea peisajelor de orez rezistente la climă; și extinderea fluxurilor de investiții în măsurile de adaptare la climă, inclusiv prin noi instrumente de asigurare.
Ca și în prima rundă, fiecare inițiativă va fi dezvoltată și implementată în parteneriat cu una dintre cele 18 agenții oficiale de implementare ale GEF, inclusiv Conservation International, Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD) și Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO).
GEF sprijină eforturile de adaptare la climă, în principal prin LDCF și SCCF. De la înființarea lor în 2001, au oferit 2 miliarde de dolari sub formă de granturi și au mobilizat alte 13 miliarde de dolari din alte surse pentru a reduce vulnerabilitatea a aproximativ 60 de milioane de oameni din 118 țări. LDCF oferă sprijin direcționat țărilor cel mai puțin dezvoltate, iar SCCF se concentrează pe inovare care poate crește rezistența la scară a țărilor în curs de dezvoltare la schimbările climatice, în parteneriat cu sectorul privat.
Comentarii recente