image-title

Ziua Mondială a Solului este organizată anual pe 5 decembrie, ca mijloc de a concentra atenția asupra importanței unui sol sănătos și de a milita pentru gestionarea durabilă a resurselor solului.

Uniunea Internațională a Științei Solului (IUSS), în 2002, a adoptat o rezoluție prin care propune ca 5 decembrie să fie marcată drept Ziua Mondială a Solului pentru a sărbători importanța solului ca componentă critică a sistemului natural și ca un contributor vital la bunăstarea umană. . Data de 5 decembrie a fost aleasă deoarece corespunde cu ziua oficială de naștere a regretatului Rege Bhumibol Adulyadej, Regele Thailandei, care a fost unul dintre principalii susținători ai acestei inițiative.

Conferința Organizației pentru Alimentație și Agricultură a ONU (FAO), în iunie 2013, a aprobat în unanimitate Ziua Mondială a Solului și a cerut adoptarea oficială la cea de-a 68-a Adunare Generală a ONU. În decembrie 2013, cea de-a 68-a Adunare Generală a ONU a declarat ziua de 5 decembrie Ziua Mondială a Solului.

Când solul se pierde, este nevoie de ani de zile pentru a se înlocui. Este nevoie de până la 1.000 de ani pentru a produce doar 2 până la 3 cm de sol. Se crede că până la 90% din pământul lumii va fi degradat până în 2050. Situația este îngrozitoare, ceea ce înseamnă că nu avem timp de pierdut când vine vorba de salvarea solului.

Fiecare poate să-și aducă contribuția la păstrarea sau îmbunătățirea fertilității solului. Iată câteva modalități prin care poți participa:
• Aflați despre importanța sănătății solului și despre modul în care aceasta ne afectează viitorul
• Vizionați videoclipuri și documentare despre sol, inclusiv Solul viu, Simfonia solului și Eroziunea solului: o perspectivă istorică
• Angajați-vă să aveți grijă de solul din comunitatea dumneavoastră prin compostare, plantând culturi de acoperire și construind terase pentru a preveni eroziunea solului.
• Distribuie activitățile de protecție a solurilor pe rețelele sociale cu #WorldSoilDay.

Colegiul de redacție BIOS

Valentin Ciubotaru

Valentin Ciubotaru a publicat 2320 postări

Trebuie să fiilogat A publica un comentariu