image-title

Pe măsură ce schimbările climatice și pandemia COVID-19 ne scot terenul sigur și bine cunoscut de sub picioare, Forumul Peisajelor Globale (FPG) face apel la factorii de decizie, activiști, agricultori, bucătari, tineri, corporații – și toate celelalte entități și personalități – să planifice pentru un viitor mai bun al sistemelor noastre alimentare și al sistemelor, de care depind mijloacele de trai a celor mai mulți.

 

FPG și-a lansat tema pentru anul 2020: Alimente și mijloace pentru viață. FPG aduce această temă în prim plan printr-o gamă interesantă de evenimente digitale gratuite, cu acces deschis, cu experți și gânditori de frunte. Producția alimentelor și sistemele agricole reprezintă una dintre cele mai mari surse de emisii de gaze cu efect de seră, un determinant important al defrișărilor și cea mai mare amenințare la adresa biodiversității. Este timpul să transformăm această problemă într-o oportunitate și să învățăm împreună cum să hrănim populația fără a mânca planeta.

Fă parte din soluție – de oriunde te-ai afla – prin participarea la unul sau mai multe evenimente digitale FPG 2020 la tema Alimente și mijloace pentru viață.

 

Stiați că?

  • În prezent, peste două miliarde de hectare de teren anterior productiv este degradat
  • Peste 70 la sută din ecosistemele naturale au fost transformate. Până în 2050, aceasta ar putea atinge 90%
  • Până în 2030, producția de produse alimentare va avea nevoie de încă 300 de milioane de hectare de teren
  • Până în 2030 se prevede că industria modei va folosi cu 35% mai mult pământ – peste 115 milioane de hectare, echivalent cu dimensiunea statului Columbia.

 

Alimentele, furajele, fibrele contribuie, de asemenea, la schimbări climatice, aproximativ un sfert din emisiile de gaze cu efect de seră provenind din agricultură, silvicultură și alte utilizări ale terenurilor. Producția de îmbrăcăminte și încălțăminte determină 8% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, proiecțiile arătând că această cifră va crește cu aproape 50% până în  anul 2030.

 

Adnotație

Sistemele noastre alimentare sunt sub o presiune fără precedent. Având în vedere că populația globală va atinge 8,6 miliarde până în 2030, eficientizarea sistemelor alimentare va depinde de dezvoltarea și implementarea de instrumente și abordări inovatoare în întreaga lume.

 

Lansată în parteneriat cu CGIAR, a ultimei campanii Fermieratul – în prim plan! Inovații pentru sisteme alimentare durabile  prezintă o serie de studii de caz, în care se realizează progrese pentru ca sistemele alimentare să fie mai durabile.

 

Sistemele alimentare durabile sunt interconectate, iar acestea reprezintă întregul lanț valoric agricol – de la etapa preliminară producției, până la producție și până la lanțurile de aprovizionare și consum. Campania prezintă exemple de inovație în acțiune.

 

Etapa preliminară producției: include dezvoltarea și întreținerea băncilor de gene, cele mai bune practici de administrare a îngrășămintelor și a apei, surse alimentare alternative sau îmbunătățite, cum ar fi pomi fructiferi în sisteme de cultivare intercalată și dezvoltarea semințelor mai rezistente și mai productive.

Producție: include reducerea nivelurilor periculoase de aflatoxină din arahide și porumb, modul de utilizare a îngrășămintelor pentru a face față impacturilor invaziilor de insecte, sisteme de avertizare timpurie pentru fermieri, cultivarea orezului în zonele inundabile și crearea de „sate inteligente pentru climă” pentru a folosi tehnologiile și practicile de adaptare și atenuare.

 

Lanț de aprovizionare: congelatoare cu energie solară, îmbunătățirea dezvoltării lanțurilor valorice lactate și a celor de cartofi dulci, comercializarea culturilor nutritive autohtone, comerțul cu ridicata al produselor caprelor ca sursă alternativă de subzistență pentru fermierii afectați de climă și servicii de gestionare a riscurilor bazate pe date, care ar contribui la dezvoltarea unor lanțuri de aprovizionare mai previzibile și mai reziliente.

 

Consum: include ateliere de gătit, în care s-ar folosi cartofi dulci bogați în nutrienți, cuptoare eficiente din punct de vedere energetic pentru a îmbunătăți sănătatea și a preîntâmpina deșertificarea și grădini de legume la scară mică pentru mese hrănitoare acasă și la școală.

 

Descoperiți mai multe detalii cu privire la campania Farming First și CGIAR, explorând provocările și oportunitățile în construirea unor sisteme alimentare durabile

 

Referințe: www.farmingfirst.org/food-systems, https://farmingfirst.org/2020/02/new-campaign-innovations-for-sustainable-food-systems / https://knowledge.unccd.int/publications/global-landscapes-forum-launches-2020-theme-food-and-livelihoods

 

Material pregătit de

Elena Bivol, Coordonator instruire,

AO BIOS

 

Valentin Ciubotaru

Valentin Ciubotaru a publicat 2160 postări

Trebuie să fiilogat A publica un comentariu