image-title

Astăzi, peste 1,5 miliarde de copii nu pot merge la școală. Impactul coronavirusului depășește criza economică și sănătatea; aceasta pune în pericol și educația elevilor și studenților din întreaga lume. Profesorii se străduie să le ofere elevilor lecții online, iar părinții sunt disperați în căutarea de activități cu care să-și mențină copiii implicați și conectați la lumea exterioară.

 

Ca răspuns la această criză, o coaliție fără precedent formată din peste cincizeci de experți în mediu și educație colaborează pentru lansarea Școlii Planetare: 30 de aventuri pentru elevii de toate vârstele pentru a descoperi și celebra natura și a se conecta la aceasta. Această echipă globală s-a reunit sub îndrumarea și sprijinul TED-Ed și UNEP pentru a elabora lecții pentru elevii de toate nivelurile și pentru a găzdui Școala Planetară, într-un moment în care aceasta contează cel mai mult.

 

Acești experți au fost susținuți de peste 30 de organizații, inclusiv National Geographic, WWF și BBC, care au oferit videoclipuri, articole și resurse interactive de cea mai mare calitate. Școala Planetară este alcătuită din aventuri zilnice sau căutări, fiecare organizată în jurul temei: „Natura …”.  În timp ce inițiativa este găzduită online, Căutările sunt concepute în mare măsură pentru a încuraja tinerii să se conecteze cu natura și mediul lor.

 

Aceste teme cuprind concepte din lumea reală, cum ar fi tricourile pe care le purtăm, apa pe care o bem, copacii din pădurile noastre sau mâncarea din farfuriile noastre, fiecare misiune va consta dintr-un videoclip de descoperire și un test distractiv combinat cu o serie de resurse interactive, inclusiv conținut suplimentar pentru a urmări, a citi, a preda, a realiza ceva și a împărtăși succesele, cu exerciții adaptate vârstei, încorporate în fiecare lecție.

 

Echipa care lucrează pentru Școala Planetară este încântată că poate ajuta la rezolvarea a trei probleme majore în acest moment:

 

În primul rând, există atât de multe resurse ecologice excelente online încât viitorii experți în mediu nu știu de unde să înceapă. Școala Planetară însumează o gamă largă de lecții din surse de încredere sub o singură platformă. Cu aceste lecții, elevii de toate vârstele vor putea explora cum să trăiască vieți mai verzi și mai curate individual și în comunitățile lor.

 

În al doilea rând, tinerii (de fapt, toți oamenii!) sunt blocați în casle lor, fiind mai deconectați de natură ca niciodată. Școala Planetară îi încurajează pe tineri să înțeleagă cum natura și ecosistemele asigură baza unei planete sănătoase și a sănătății oamenilor. Ne propunem să-i inspirăm pe elevi, să le trezim uimirea și mirarea despre Natură cu resursele din cadrul Școlii Planetare și să îi ajutăm să-și finalizeze programul cu o înțelegere fermă a cât de profundă este legătura noastră cu planeta și interdependența noastră reciprocă cu aceasta.

 

Și în final, echipa de la Școala Planetară își propune să îi ajute pe părinții elevilor din întreaga lume, mulți dintre ei ocupându-se pentru prima dată de educația ecologică a copiilor lor. Realizarea unor lecții și activități de calitate online nu este o sarcină ușoară; sperăm să îi susținem pe părinți în acest moment neobișnuit, când am făcut o pauză globală și să le oferim o scânteie de inspirație care va conecta tinerii la natură.

 

Colaboratorii care au sprijinit UNEP și TED-Ed în proiectarea acestei inițiative includ: Idei la BBC, Convențiile de la Basel, Rotterdam și Stockholm, Bill Nye the Guy Guy, Conservation International, CEE, Earth Day Network, Earth Challenge 2020, Environment Online (ENO), GeSI, Comitetul Olimpic Internațional, IUCN, Institute for Planetary Security, Junior Achievement, Learning in Nature, Little Scribe, Minecraft, National Geographic Society, Ocean Wise, Only One, Royal Geographic Society, SciStarter, Sitra, TAT, The Nature Conservancy, UN Convention on Biodiversity, UN SDSN / TRENDS, UN Technology Innovation Lab, UNCCD, UNDP, UNESCO, UNFCCC, UN Food and Agriculture Organization, University of California Irvine, University of Pennsylvania, Vult Labs, World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS), World Organization of the Scout Movement (WOSM), Wild Immersion și WWF.

 

Referințe:

UNCCD Newsletter: https://knowledge.unccd.int/publications/unccd-excited-be-part-earth-school-launched-keep-students-connected-nature

 

Material pregătit de

Elena Bivol,

Coordonator instruire,

AO BIOS

 

Valentin Ciubotaru

Valentin Ciubotaru a publicat 2220 postări

Trebuie să fiilogat A publica un comentariu