image-title

Dragi prieteni:

Anul acesta, trăind sub umbra lui COVID19, alegerile par să dispară pentru mulți dintre noi. Nu putem alege unde mergem, cum lucrăm și cum sărbătorim împreună cu prietenii, familiile noastre. Ar trebui, de exemplu, să sărbătorim decada de sfârșit a Desertificării. Pe măsură ce oamenii suferă și odată cu pierderea locurilor de muncă și a veniturilor, la Convenția ONU de combatere a deșertificării, în schimb, extindem simpatiile noastre cele mai profunde tuturor celor afectați.

În timp ce unele dintre alegerile și libertățile noastre au fost temporar întreținute, nu am pierdut toată puterea și influența. Putem să luăm în continuare câteva alegeri importante. Dacă avem grijă de natură, natura va avea grijă de noi. Avem nevoie de natură, natura nu are nevoie de noi. Dacă intrăm în spațiile sălbatice ale naturii și degradăm pământul, ne putem aștepta să apară mai multe boli zoonotice; ne putem aștepta ca serviciile funciare să ne ofere – alimente sănătoase, aer curat și apă – să dispară. În lumea noastră globalizată, mâncarea pe care o mâncăm, hrana pentru animalele noastre și fibra pentru haine au impact asupra a mii de kilometri distanță. Fiecare dintre noi deține puterea de a proteja pământul pentru fiecare alegere pe care o facem în viața noastră de zi cu zi. Și mai putem alege să protejăm natura. Făcând acest lucru, de fapt ne protejăm viitorul.

Alimentele pe care le risipim sau le pierdem în fiecare an folosesc 1,4 miliarde de hectare. Irosind hrană, risipim într-adevăr pământ și apă, ne risipim resursele biologice, emitem carbon, punem în pericol viitorul noilor generații. În cele mai multe cazuri, cât de multă mâncare risipim este alegerea noastră. Terenurile folosite pentru păscut și pentru producerea boabelor pentru hrana animalelor constituie 80% din terenurile agricole. Dar puteți alege o dietă mai echilibrată.

Până în 2030, industria modei va trebui să folosească 35% mai mult pământ, cea mai mare parte a acesteia pentru a cultiva materiale pentru moda ieftină și aruncată. Dar putem alege mai atent acea cămașă sau acei blugi. Aceste alegeri nu diminuează calitatea vieții noastre. Dimpotrivă, îl îmbunătățesc.

Un nou contract social pentru natură ar fi considerat că omul se angajează să se întoarcă mai bine, mai inteligent și mai puternic în anii următori. Dacă alegem să lucrăm în armonie cu natura, vom evita degradarea terenurilor, ne vom reduce emisiile, vom inversa pierderile de biodiversitate. Dacă alegem să restaurăm terenul în loc să-l distrugem, putem crea locuri de muncă și oportunități.

Dacă, la fel ca noi, vă inspirați din cele 80 de țări care s-au angajat să refacă 400 de milioane de hectare până în 2030, puteți alege să sprijiniți comunitățile și să le restaurați pământul. Procedând astfel, restabiliți și speranța. Alegerile tale contează și nicio alegere nu este prea mică.

Mulțumesc.

Valentin Ciubotaru

Valentin Ciubotaru a publicat 2160 postări

Trebuie să fiilogat A publica un comentariu