image-title

Conferinţa Naţiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro a adoptat, la 22 decembrie 1992, hotărârea prin care ziua de 22 martie devenea Ziua mondială a apei (rezoluţia 47/193), prima zi oficială fiind marcată în 1993. Această zi se concentrează pe importanţa apei potabile, având ca scop atragerea atenţiei asupra celor peste două miliarde de oameni care trăiesc fără acces la apă sigură. Un obiectiv principal al Zilei mondiale a apei este de a sprijini atingerea Obiectivului 6 pentru Dezvoltare Durabilă: apă şi canalizare pentru toţi până în 2030, de pe Agenda 2030 a ONU. În anul curent, Ziua Mondială a Apei este axată pe problema schimbărilor climatice în raport cu necesitatea protejării surselor de apă și se concentrează pe susținerea eforturilor pentru realizarea obiectivului de dezvoltare durabilă 6: Apă și sanitație pentru toți până în anul 2030.

 

Campania având ca temă ”Apa: averea noastră comună” şi-a propus să evidenţieze modalităţile prin care utilizarea corectă a apei va ajuta la reducerea inundaţiilor, a secetei şi a poluării şi va contribui la lupta împotriva schimbărilor climatice. Accesul la apă şi canalizare este o condiţie prealabilă pentru susţinerea vieţii şi un drept uman declarat. Apa este vitală pentru dezvoltarea durabilă – de la sănătate şi nutriţie, la echitatea de gen şi economie. În următorii ani, provocările noastre legate de apă vor necesita soluţii urgente. Cerinţele crescânde ale unei populaţii în creştere şi ale unei economii globale în curs de dezvoltare rapidă, combinate cu efectele schimbărilor climatice, vor agrava lipsa accesului la apă şi canalizare pentru uz casnic.

An de an au fost organizate evenimente cu această temă. Astfel, pentru a accelera eforturile de a face faţă provocărilor legate de apă, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a declarat 2018-2028 drept Deceniul Internaţional de Acţiune ”Apa pentru dezvoltare durabilă”. Deceniul de acţiune pentru apă a început odată cu marcarea Zilei mondiale a apei, din 22 martie 2018 şi se va încheia la celebrarea din 22 martie 2028.

 

Mesajele cheie ale Zilei Mondiale a Apei sunt:

  • Nu ne putem permite să așteptăm. Autoritățile, factorii de decizie trebuie să abordeze problemele legate de siguranța resurselor de apa în planurilor de acțiune pentru adaptarea la schimbările climatice.
  • Apa poate ajuta la combaterea schimbărilor climatice. Există soluții de acordare a serviciilor de aprovizionare cu apă și sanitație durabile, accesibile și sigure.
  • Fiecare din noi își are rolul său. În viața de zi cu zi, putem lua măsuri destul de simple pentru a soluționa unele problemele asociate schimbărilor climatice, inclusiv:
  • Faceți un duș mai puțin de cinci minute.
  • Nu aruncați resturile de alimente.
  • Deconectați aparatele electrice.
  • Fii inteligent când faceți cumpărături.

 

Valentin Ciubotaru

Valentin Ciubotaru a publicat 2160 postări

Trebuie să fiilogat A publica un comentariu