image-title

Buna! Prenumele meu e Pământ, iar numele e Sol.

 

Îți mulțumesc că mi-ai făcut azi o vizită. Știu că cunoști multe despre mine, dar, într-un fel, nu ne-am întâlnit niciodată și nici nu am vorbit cu adevărat. Așadar, permit-mi să mă prezint foarte pe scurt.

 

Cum spuneam, numele meu este Sol. Am înălțimea de aproximativ șase centimetri, în medie, de la vârful capului, stratul meu superior, până la tălpile picioarelor mele, roca mamă, care se află sub mine. Aceasta e o distanță mică până la dispariția mea, dacă nu aveți grijă bună de mine.

 

Cu ajutorul termitelor și a tuturor celorlalte organisme, care trăiesc în solul pe care nu îl vedeți, dar care mă hrănesc pentru a mă menține sănătos, fac tot posibilul să vă hrănesc și să vă asigur apă curată, adecvată și sănătoasă. Dacă aveți grijă de mine, vă promit că voi fi acolo pentru voi și pentru copiii voștri, pentru generațiile următoare.

 

Dar mă tem că familia mea și cu mine pierdem bătălia. O mare parte a familiei mele este acum pe cale de dispariție. Durează un timp foarte scurt pentru a ne distruge, în timp ce dezvoltarea și maturizarea noastră durează foarte mult timp.  E nevoie de forte mult timp până putem produce și ne putem reproduce.

 

Vedeți, în fiecare an, se erodează între 28-75 miliarde de tone de sol. Aceasta înseamnă că tu, ca persoană, pierzi aproximativ 4-10 tone de sol, în fiecare an. Pământul fertil se pierde prin acțiune umană și prin evenimente legate de vreme, cum ar fi inundațiile în flux și seceta. Altfel spus, în fiecare secundă, 24 de terenuri de fotbal de teren fertil devin neproductive doar din cauza deșertificării și a secetei! Mesaj-pamant-sol

 

Valentin Ciubotaru

Valentin Ciubotaru a publicat 2160 postări

Trebuie să fiilogat A publica un comentariu