image-title

Suntem în anul 2020!

 

La sfârșitul anului precedent am făcut mai multe totaluri și pe lângă mici realizări atinse în plan global în reducerea poluării, alegeri mai bune în consum, unele mișcări ecologice active ale tinerilor din toată lumea, am făcut și concluzii foarte triste: schimbarea vertiginoasă a climei, degradarea solurilor, poluarea tuturor elementelor de mediu, pierderea încă a unui șir de specii din natura sălbatică.

 

Acum, în 2020, a venit timpul să abordăm mai activ ca niciodată aceste probleme majore, care, deja înțelegem cu toții, ne afectează viețile tuturor în prezent, dar, cel mai periculos, pun sub semnul întrebării supraviețuirea generațiilor viitoare.  Și nu mai vorbim acum de mii de ani! Nici de sute de ani!  Cercetătorii susțin ca dacă nu reușim să punem sub control emisiile de CO2 și alte gaze cu efect de seră in cursul următorilor 12 ani, pământul va suferi consecințe catastrofale, pe care nu va mai fi posibil de stopat sau redus.  Este cazul de ACUM sau NICIODATĂ!

 

Mulți se întreabă enervați: ”Dar ce pot să fac eu? Ca om simplu, care nu are nici companii transnaționale poluante, nici mine de cărbune, nici câmpuri petroliere!”.

 

Putem multe!

 

În primul rând, să protestăm împotriva legislației, politicilor, factorilor decizionali, care promovează dezvoltarea poluantă.

 

În al doilea rând, să inventariem propriul consum și să reducem tot ce putem fără a ne compromite calitatea vieții: consumul de apă, alimente, haine, mobilă, căldură, electricitate, etc.

 

În al treilea rând, să mergem cu transport nepoluant sau mai puțin poluant sau pe jos oriunde putem.

 

În al patrulea rând, să nu ne sfiim să le spunem tuturor despre consecințele unei vieți cu consum nechibzuit, să discutăm cu familia, prietenii, colegii, cunoscuții, necunoscuții, ce putem face pentru mediu și să introducem în practică cele mai bune idei.

 

In al cincilea rând, să susținem cu tot ce putem organizațiile, care lucrează onest și conștiincios pentru protecția mediului.

 

In al șaselea rând, să-i descurajăm ca consumatori pe toți producătorii, care degradează mediul prin stoparea cumpărăturilor de la aceștia. Dacă nu va exista cerere la unele produse, ele nu se vor mai produce!

 

Mai există și al șaptelea, și al optulea, și al nouălea rând, da ne oprim aici pentru a da posibilitate cititorilor și susținătorilor organizației noastre de a-și face un mic plan personal de protecție a naturii și de a-l urma, iar despre rezultate, provocări, întrebări apărute pa parcursul realizării acestui plan am putea discuta în paginile buletinului.

 

Vom aprecia și publica orice experiențe pozitive oferite de cititorii și prietenii BIOS!

 

Elena Bivol,

Coordonator instruire,

AO BIOS

 

Valentin Ciubotaru

Valentin Ciubotaru a publicat 2160 postări

Trebuie să fiilogat A publica un comentariu