image-title

În data de 06 decembrie a avut loc prima întâlnire de a discuta propunerile pentru a fi incluse în Strategia de Țară a Programului de Granturi Mici al Facillității Globale de Mediu (GEF), implementat de PNUD Moldova) pentru o nouă perioadă.

 

Unele reflectii privind sedinta respectivă:

 

In linii mari procedura s-a respectat – ca sa fie un dialog cu organizațiile societății civile cum s-ar dori sa fie viitoarea strategie pe tara, dar în linii mari, organizatorii – Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova împreună cu experții selectați au promovat și insistat să fie incluse DOAR domeniul biodiversitate și împădurirea terenurilor, deși Facillitatea Globală de Mediu.

 

Aici aduc doar câteva argumente:

  1. Nu a fost prezentată o analiză care au fost părțile bune și rele ale Strategiei actuale și lecțiile învățate, dar deodată atât moderatorul, cât și experții au venit cu sugestii ce trebuie de inclus în Strategie și evident că au venit cu prezentări DOAR din domeniul peisajelor și unde ar fi mai bine de plantat păduri.
  2. Moderatorul in loc sa fie impartial – el sugera si insista asupra pozitiei expertilor selectati.
  3. Doi experți au fost din domeniul biodiversitatii, iar ceilalți din alte domenii și chiar au recunoscut că nu lucrează în acest domeniu, dar dădeau sfaturi ce trebuie de făcut în acest domeniu.
  4. La comentariile reprezentantului BIOS că așa ne îndepărtăm de obiectivele GEF SGP, că în loc să ne focusăm la ameliorarea celor 74% de peisaje nestabile, experții propun ca să ne focusăm la cele 26% din peisaje stabile, că în loc să oferim oportunități pentru toate comunitățile, propuneți ca toate activitățile să fie concentrate într-un loc sau altul, n-am primit răspunsuri clare și argumentate.
  5. Propunerea experților de a colabora cu toate organizatiile ca sa realizam activitati in unul sau cateva locuri este salutabilă, dar in aceste proiecte sunt implicate doar cateva organizatii si comunități, iar restul nu vor avea acces la realizarea proiectelor de ameliorare a situatiei in zone cu mult mai defavorizate. Astfel, nu numai monopolizam domeniul, dar si aria geografica prin implicarea ale aceleasi organizatii ca sa implementeze diferite activitati pe acelasi teritoriu.
  6. Moderatorul a menționat că decizia privind prioritățile și arealul de activitate va fi luată în baza chestionarelor procesate. E corect metodologic, dar deoarece nu sunt prezentate celelalte domenii ale GEF SGP,- aceasta este o manipulare folosind metodele democratice., in special pentru organizațiile rurale care nu cunosc domeniile respective.
  7. În acest caz Oficiul GEF SGP ar trebui să vină cu unele condiții pentru organizația care a fost selectată să organizeze aceste consultări – ca să fie conform cerințelor GEF și nu si nu interpretarea eronata a lor.

 

Sperăm că Strategia elaborată va fi în conformitate cu Ghidul Operational GEF și programul 7 GEF SGP

Valentin Ciubotaru

Valentin Ciubotaru a publicat 2160 postări

Trebuie să fiilogat A publica un comentariu