image-title

Satul Scoreni este așezat într-o vale săpată de râul Ișnovăț, între două dealuri acoperite de păduri. Conform Dicționarului statistic al Basarabiei din 1923, satul a fost întemeiat în 1718, de către familiile Stavăr și Mironescu. În timpul recensământului din 1772–1773, organizat de în timpul Războiului ruso-turc din 1768-1774, satul Scoreni, aflat în „ocolul Botnei”, aparținea Mănăstirii Capriana și număra 16 case, iar un an mai târziu, în 1774, un recensământ similar atestează Scoreni în „ocolul Cogâlnicului”, cu 24 de case. În 1904, populația satului număra 2.090 locuitori, în  1923, comuna Scoreni avea 740 de gospodării în care locuiau 4.200 de oameni, iar în 2014 populația satului număra 3.647 locuitori.

Localitatea este faimoasă datorită practicării meșteșugului butoaielor. Principalul obiectiv turistic al satului este rezervația peisagistică Căpriana–Scoreni, care include o pădure naturală pe versanți cu diferită expoziție. În componența pădurii intră: gorun, stejar pedunculat, tei, carpen, diferite specii de arbuști. Unele sectoare de pădure crescută din semințe ating vârsta de peste 100 ani. Printre plantele vasculare se numără multe plante rare. Este o zonă tipică a landșaftelor codrilor centrali. Pe teritoriul rezervației peisagistice se află unul din stejarii lui Ștefan cel Mare.

Administrația Publică Locală din satul Scoreni raionul Strășeni este una dintre cele care a găsit soluție privind gestionarea deșeurilor, deși încă sunt probleme care necesită a fi soluționate.

În satul Scoreni sunt 1085 de proprietari a terenurilor agricole și circa 50% se confruntă cu una din următoarele probleme:

  1. Terenurile agricole la unii proprietari au nimerit în iazuri, fâșii sau drumuri;
  2. Sunt cazuri când proprietarii terenurilor dețin titluri de proprietate a terenului într-un loc, dar terenurile agricole alocate în natură se află în alt loc.
  3. În unele câmpuri terenurile sunt amplasate după principiu oglinzii (ei trebuiau să aibă teren în partea stângă a câmpului, dar titlurile sunt pentru partea dreaptă și invers;
  4. În titlul de proprietate este greșită data nașterii proprietarului;
  5. Două persoane nu au primit titlurile de proprietate din cauza greșelilor făcute de compania care a făcut măsurările;
  6. Există litigiu între Primăria satului și Moldsilva în privința delimitării terenurilor.

 

nicolai ciubotaru

nicolai ciubotaru a publicat 970 postări

Trebuie să fiilogat A publica un comentariu