image-title

În fiecare an, pe 29 iunie, sub auspiciile Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR), țările dunărene serbează Ziua Internațională a Dunării. Această zi marchează semnarea Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, eveniment care a avut loc pe 29 iunie 1994, la Sofia în Bulgaria.

Dunărea este al doilea cel mai lung râu din Europa, cu o lungime de 2850 km, care influențează viețile a 81.000.000 de oameni. Beneficiile sale sunt utilizate pe scară largă, de la furnizarea de apă potabilă și navigație, până la pescuit, recreere sau în scopuri de irigare. Dunărea funcționează, de asemenea, ca habitat pentru un număr mare de specii și, mai puțin vizibil, dar nu mai puțin important, oferă servicii de reglementare, cum ar fi stabilizarea climei, diluarea și diminuarea diverselor surse de poluare, producția de sol sau atenuarea riscului la inundații.

Cu toate acestea, dinamica sa naturală a fost puternic alterată în ultimele decenii în diferite scopuri. În principal din această cauză, 80% din câmpiile și zonele umede au fost pierdute. În zilele noastre devine mult mai clar care din aceste modificări nu a servit într-adevăr la asigurarea diferitelor servicii. Apare necesitatea regândirii relației cu fluviul, devenind din ce în ce mai clar faptul că funcționarea sistemelor fluviale se bazează pe un echilibru sensibil și că integrarea acestui sistem complex ca subiect economic nu este ușoară.

În acest an, tema propusă de Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea este “Fii activ pentru o Dunăre mai sigură!”, promovând astfel solidaritatea între popoarele care împart această resursă comună, în ciuda diferențelor de culturi și istorii.

Asociația BIOS și Platforma Strategiei Naționale de Implicare în soluționarea problemelor Pământului încurajază toate părțile interesate să implimenteze, să promoveze și să susțină permanent aceste initiative.

 

nicolai ciubotaru

nicolai ciubotaru a publicat 970 postări

Trebuie să fiilogat A publica un comentariu