image-title

În comuna Țiganca raionul Cantemir activează o companie care acordă următoarele servicii comunale Primăriei:
• Colectarea deșeurilor cu ajutorul autovehiculului specializat și transportarea la gunoiște;
• Managementul pădurilor APL, inclusiv tăierile selective.

Din componenţa comunei fac parte localităţile Ţiganca Nouă, Ghioltosu și Ţiganca. Satul Ţiganca a fost menționat documentar în anul 1570. În 1904 localitatea avea 102 case, cu o populaţie de 998 suflete.

Aici se află un cimitir dedicat soldaților români căzuți în 1941 – Cimitirul de onoare al ostaşilor români. În bătălia de la capul de pod Țiganca, din vara anului 1941, și-au pierdut viața mii de ostași români, fiind considerată de istorici drept cea mai mare și mai sângeroasă bătălie pentru reîntregirea României. În perioada sovietică Cimitirul de Onoare de la Țiganca a fost transformat în fermă de vite. A fost reconstruit în 2006, cu contribuția statului român. La ceremonia de deschidere a cimitirului a participat și Majestatea sa, Regele Mihai al României.

În Comuna Țiganca sunt 1055 de proprietari a terenurilor agricole din care 10% se confruntă cu următoarele probleme:
1. Sunt cazuri când terenurile se suprapun unul pe altul;
2. Sunt terenuri agricole care nu sunt înregistrate în baza de date Cadastru;
3. Sunt cazuri când terenurile se suprapun ale cu satului vecin, delimitarea terenurilor cu satul vecin a fost efectuată cu erori;
4. Sunt cazuri când oamenii lucrează pământul de-a lungul versantului, dar titlu de proprietate este dat de-a curmezișul lui și invers;
5. Nu a fost efectuată delimitarea terenurilor între APL și Moldsilva;
6. O persoană nu a fost inclusă in liste privind repartizarea terenurilor și din această cauză nu are titlu de proprietate;
7. Sunt cazuri când proprietarii terenurilor unde sunt amplasate case dețin titlu de proprietate a terenului într-un loc, dar teren alocat în natură se află în alt loc.

Inginerul cadastral a menționat faptul că există necesitatea ca Primăria să fie dotată cu un Soft, care va lega baza de date în care lucrează inginerul cadastral cu baza de date în care lucrează perceptorul fiscal astfel ca să fie o bază de date unică și să nu lucreze în paralel, dar în sinergie.

Sperăm că majoritatea erorilor vor fi corectate în cadrul proiectului Băncii Mondiale care a demarat în acest an.

Studiul este realizat în cadrul Strategiei naționale de Implicare în soluționarea problemelor Pământului cu susținerea Coaliției Internaționale a Pământului.

Valentin Ciubotaru

Valentin Ciubotaru a publicat 2160 postări

Trebuie să fiilogat A publica un comentariu