image-title

În satul Roșu raionul Cahul există apeduct, care asigură cu apă potabilă toți locuitori ai satului. Proiectul de aprovizionare cu apă a fost gestionat de Agenţia de Dezvoltare Regională Sud, prin intermediul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (SIDA) şi Ministerul Afacerilor Externe al României.

În prezent se realizează lucrările de proiectare detaliată pentru reabilitarea sistemului de drenaj a sistemului centralizat de irigare Cahul. Deșeurile sunt colectate de la săteni cu ajutorul unui tractor arendat și sunt transportate la gunoiște.

Atestarea documentară a satului Roșu este anul 1503. Conform recensamintului din anul 2014 populatia este de 3132 locuitori.

În satul Roșu sunt 2000 de proprietari a terenurilor agricole din 15% se confruntă cu următoarele probleme:
1. Sunt cazuri când în titlul de proprietate sunt erori în numele, prenumele sau data nașterii proprietarului;
2. Sunt cazuri când terenurile unde sunt amplasate case sunt încurcate între vecini;
3. Nu a fost efectuată delimitarea terenurilor între proprietatea privată și cea publică;
4. Unii proprietari nu știu unde sunt amplasate terenurile lor;
5. Sunt cazuri când proprietarii terenurilor dețin titlu de proprietate a terenului într-un loc, dar terenurile agricole alocate în natură se află în alt loc;
6. Sunt cazuri când terenurile se suprapun unul pe altul;
7. Terenurile agricole la unii proprietari au nimerit în iazuri, fâșii sau drumuri;
8. Sunt cazuri când oamenii lucrează pământul de-a lungul versantului, dar titlu de proprietate este dat de-a curmezișul lui și invers.

Sperăm că majoritatea erorilor vor fi corectate în cadrul proiectului Băncii Mondiale care a demarat în acest an.

Studiul este realizat în cadrul Strategiei naționale de Implicare în soluționarea problemelor Pământului cu susținerea Coaliției Internaționale a Pământului.

Valentin Ciubotaru

Valentin Ciubotaru a publicat 2220 postări

Trebuie să fiilogat A publica un comentariu