image-title

În satul Pîrlița, raionul Ungheni, funcționează un muzeu al tradiției populare locale, numit și “Muzeul viu de la Pîrlița”, deoarece muzeografii demonstrează “pe viu” cum preparau hrana strămoșii noștri, cum țeseau, etc.

Satul Pîrlița a fost menționat documentar în anul 1490. În anul 1817 în localitate este ridicată o biserică de lemn cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul. Conform Dicționarului Geografic al Basarabiei (de Zamfir Albore), satul Pîrlița în 1904 avea 203 case, cu o populaţie de 2637 suflete; biserică; şcoală elementară. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4474 de oameni.

În Comuna Pîrliţa sunt 4000 de proprietari a terenurilor agricole din care circa 10% se confruntă cu următoarele probleme:
1. Nu a fost efectuată măsurarea masivelor pe articolul 11 (grădini);
2. Sunt cazuri când în titlul de proprietate sunt erori în numele, prenumele sau data nașterii proprietarului;
3. Oamenii nu știu unde sunt amplasate terenurile lor, dar conflicte nu au fost deoarece majoritatea terenurilor sunt date în arenda la lideri care lucrează terenurile arendate;
4. Iazurile au număr cadastral, dar nu au pașaport tehnic;
5. Delimitarea între proprietatea publică și proprietatea privată nu a fost efectuată;
6. Sunt terenuri agricole care nu sunt înregistrate în baza de date Cadastru;
7. Sunt cazuri când terenurile se suprapun unul pe altul;
8. Sunt cazuri când oamenii lucrează pământul de-a lungul versantului, dar titlu de proprietate este dat de-a curmezișul lui și invers.

Sperăm că majoritatea erorilor vor fi corectate în cadrul proiectului Băncii Mondiale care a demarat în acest an.

Studiul este realizat în cadrul Strategiei naționale de Implicare în soluționarea problemelor Pământului cu susținerea Coaliției Internaționale a Pământului.

nicolai ciubotaru

nicolai ciubotaru a publicat 970 postări

Trebuie să fiilogat A publica un comentariu