image-title

O caracteristică specifică a comunei Baroncea raionul Drochia sunt cele 8 iazuri, 4 dintre dintre Administrația publică locală le dă în arendă la agenții economici.

Satul Baroncea a fost menționat documentar în anul 1723. În anul 1803 un mare proprietar de pământ, Anton Baronce a înregistrat mai multe gospodării. În 1817 satul apare cu denumirea Cîșlă Chetrosu, cu 69 de gospodării în proprietatea Mănăstirii Sfântul Spiridon din Iași. În 1859 satul avea deja 198 gospodării cu 343 locuitori. În present sunt înregistrate 588 de gospodării casnice, iar populația comunei Baroncea constituie 1.534 de oameni.

În comună sunt 1222 de proprietari ai terenurilor agricole și circa 20% se confruntă cu următoarele probleme:
1. Sunt cazuri când grafica întregului masiv nu este poziționată corect și din această cauză sunt suprapuneri cu unele masive din satele vecine;
2. Sunt cazuri când proprietarii terenurilor dețin titlu de proprietate a terenului într-un loc, dar terenurile agricole alocate în natură se află în alt loc;
3. Terenurile agricole la unii proprietari au nimerit în drum;
4. Casele și grădinile (articolul 11) nu au fost înregistrate la Cadastru și nu au fost eliberate titluri de proprietate pe ele.

Sperăm că majoritatea erorilor vor fi corectate în cadrul proiectului Băncii Mondiale care a demarat în acest an.

Studiul este realizat în cadrul Strategiei naționale de Implicare în soluționarea problemelor Pământului cu susținerea Coaliției Internaționale a Pământului.

nicolai ciubotaru

nicolai ciubotaru a publicat 970 postări

Trebuie să fiilogat A publica un comentariu