image-title

Localitatea Popeasca este un sat pitoresc din Bugeac, situat în partea de Nord Vest a raionului Ștefan Vodă. Relieful plasează moșia satului în mijlocul a 16 văi pline de legende, iar dealurile din preajma satului întregesc peisajul acestei așezări rurale. Satul Popeasca a fost menționat documentar în anul 1774. Muzeul Ţinutului Natal (cu sediul în Casa de cultură) are o bogată colecţie de piese etnografice, cărţi, unelte de muncă etc.

Satul este parte a Zonei Ramsar “Nistrul de Jos”, unde sunt o mulțime de specii de flora și fauna. Circa 460 hectare de păduri aparțin satului Popeasca, dar membrii Societății Vânătorilor și Pescarilor din Moldova vânează în pădurile satului fără acordul Consiliului Local. Astfel, Societatea Vânătorilor și Pescarilor din Moldova încalcă Legea cu privire la proprietate. Toate adresările APL în diferite instanțe nu s-au încununat de succes până în prezent, deoarece printre membrii Societății Vânătorilor și Pescarilor din Moldova sunt persoane cu putere de decizie în structurile statului.

Primăria dispune de 5 iazuri care sunt date în arenda, dar dambele iazurilor menționate sunt în stare avariată și Primăria nu dispune de resurse pentru restabilirea lor. APL solicită ca dambele menționate să fie restabilite cu resurse din Fondul Ecologic Național, sau alte fonduri, deoarece iazurile contribuie la menținerea condițiilor pentru conservarea biodiversității, mai ales că fac parte din Zon Ramsar “Nistrul de Jos”.

În localitate este creat serviciul de salubrizare, care colectează deșeurile de la oameni o dată pe săptămână și îl transportă la gunoiște care este amenajată.

Prin intermediul proiectului susținut de GEF SGP Moldova a fost cumpărat un tractor cu un tocător pentru mărunţirea lemnului. Biomasa este folosită la instituţiile de învăţământ din localitate, dar şi de locuitori,

În satul Popeasca sunt 2560 de proprietari a terenurilor agricole (1280 – conform articolul 11, din care circa 90% au diferite erori și 1280 – conform articolul 12 din care 5% au diferite erori). Proprietarii de terenuri se confruntă cu următoarele probleme:
1. Sunt cazuri când terenurile se suprapun unul pe altul,
2. Sunt câmpuri unde nu sunt drumuri între cotele proprietarilor și din acest considerent proprietarii terenurilor nu au acces la pământul lor,
3. Sunt cazuri când oamenii lucrează pământul de-a lungul versantului, dar titlu de proprietate este dat de-a curmezișul versantului și invers;
4. Circa 40% procente din grădini sunt lăsate paragină, deoarece mulți sunt plecați peste hotare sau decedați,
5. Unele loturi de teren sunt distribuite pe diagonală, și nu le pot lucra conform titlului de proprietate,
6. Delimitarea terenurilor publice nu a fost efectuată,
7. Primăria are rezervă de terenuri agricole care repartizează la oameni fiecare an. Sunt cazuri cînd oamenii primesc terenuri destinate pentru construcții și doar 1 din 4 construiește casă pe terenul respectiv și din aceasta cauza ei nu contribuie la crearea infrastructurii zonei menționate (drumuri, canalizare, apeduct). Este evident faptul că este necesară contribuția fiecărei gospodării pentru construcția diferitor elemente ale sistem7ului de infrastructură.

Primăria solicită ca toate persoanele și organizațiile să respecte legislația, inclusiv Societatea Vânătorilor și Pescarilor din Moldova îsă respecte Legea cu privire la proprietate. Totodată, APL consideră că trebuie să fie modificată legislația în care să fie stipulat punctul că dacă în timp de 3 ani după primirea terenului proprietarul nu începe să construiască clădirea, terenul menționat să fie luat înapoi de APL.

Sperăm că majoritatea erorilor vor fi corectate în cadrul proiectului Băncii Mondiale care a demarat în acest an.

Studiul este realizat în cadrul Strategiei naționale de Implicare în soluționarea problemelor Pământului cu susținerea Coaliției Internaționale a Pământului.

   

 

nicolai ciubotaru

nicolai ciubotaru a publicat 970 postări

Trebuie să fiilogat A publica un comentariu