image-title

Satul Antoneuca din raionul Drochia este una dintre cele mai mici localități, unde am realizat studiul. Satul a fost menționat documentar în anul 1854. Localitatea s-a întemeiat pe moșia boierului Stașcu, originar din satul Mîndîc. Denumirea satului vine de la prenumele Anton, unul dintre cei trei feciori ai boierului Stașcu.

În satul Antoneuca sunt 235 de proprietari a terenurilor agricole, dar nu au fost efectuate măsurările masive. Totuși, există unele probleme cu care seconfruntă proprietarii de terenuri:
1. Oamenii nu știu unde sunt amplasate terenurile lor, majoritatea terenurilor sunt date în arenda la lideri care lucrează terenuri menționate;
2. Agent economic Suedzucker a ieșit din coordinatelor câmpului său și prelucrează o parte de pășuni, din acest considerent este necesar de efectuat delimitarea între terenurilor private și terenurilor publice;
3. APL consideră necesitatea de a realiza delimitarea terenurilor a proprietății private și publice, deoarece sunt unele încălcări. Astfel, întreprinderea Sudzucker Moldova S.A. realizează lucrările agricole și pe o parte din pășuni, ieșind din hotarele câmpurilor care le aparțin/arendează.
4. Fâșiile forestiere și pășunile nu sunt înregistrate în baza de date cadastru.

Sperăm că în localitate vor fi efectuate măsurările masive, iar erorile vor fi corectate în cadrul proiectului Băncii Mondiale care a demarat în acest an.

Studiul este realizat în cadrul Strategiei naționale de Implicare în soluționarea problemelor Pământului cu susținerea Coaliției Internaționale a Pământului.

nicolai ciubotaru

nicolai ciubotaru a publicat 970 postări

Trebuie să fiilogat A publica un comentariu