image-title

Satul Pelinia raionul Drochia este unul din puținele localități care păstrează și promovează tradițiile populare. Astfel, în sat este Centru de artizanat „Zestrea”, unde circa 40 de meșteri populari din localitate practică meșteșugurile specifice zonei, prin confecționarea costumelor populare, covoarelor și prosoapelor tradiționale; este muzeul de studiere a ţinutului local. Satul Pelinia a fost menționat documentar în anul 1758.

Este destul de dificil ca într-un sat cu circa 8600 de locuitori să asiguri o amenajare și întreținere așa cum și-o doresc sătenii, dar grație APL și populației locale au fost realizate mai multe proiecte, inclusiv de amenajare a parcului din localitate, reconstrucţia apeductului, etc. O atenție deosebită se acordă tineretului. Astfel, în Pelinia este: Şcoala de Arte, avînd o bază tehnico-materială bună pentru dezvoltarea muzicală a copiilor, Centrul de Informare al Tineretului, care a amenajat o sală de computere cu conexiune la Internet, în căminul cultural activează 13 colective artistice.

În satul Pelinia sunt 4500 de proprietari a terenurilor agricole și circa 30% se confruntă cu următoarele probleme:
1. Sunt cazuri când în titlul de proprietate sunt erori în numele sau prenumele proprietarilor de teren;
2. Sunt cazuri când terenurile se suprapun unul pe altul;
3. Sunt terenuri, case care nu sunt înregistrate în baza de date Cadastru,
4. Sunt cazuri când este greșită înregistrată destinația terenului, de exemplu: fondul apei în loc de teren agricol. Din aceasta cauza sunt litigii între Apele Moldovei și APL.
5. Dimensiunile unor terenuri în natură nu corespund celor indicate în titlurile de proprietate;
6. Terenurile agricole la unii proprietari au nimerit în perdele forestiere și pe drumuri;
7. Nu a fost efectuată măsurarea masivelor unde-s pășuni și perdele forestiere;
8. Există un caz când terenul a fost înregistrat, dar cadastru a refuzat să facă delimitarea, deoarece înregistrarea a fost efectuată în baza Legii cadastrului bunurilor imobile.

Inginerul cadastral a menționat următoarele necesități care le are APL:
• De efectuat instruirea privind utilizarea bazei de date cadastru;
• De informat inginerii cadastrali privind modificările în regulamentele interne ale Agenției Servicii Publice privind procedura de înregistrare, moștenire, vânzare/cumpărare a terenurilor.

Sperăm că majoritatea erorilor vor fi corectate în cadrul proiectului Băncii Mondiale care a demarat în acest an.

Studiul este realizat în cadrul Strategiei naționale de Implicare în soluționarea problemelor Pământului cu susținerea Coaliției Internaționale a Pământului.

nicolai ciubotaru

nicolai ciubotaru a publicat 970 postări

Trebuie să fiilogat A publica un comentariu