image-title

Satul Moara de Piatra raionul Drochia este unul din puținele sate care investește în educație – APL a reparat capital gimnaziul, a schimbat acoperișul, ușile, geamurile, a termoizolat pereții.

La instituția preșcolară a fost reparat acoperișul, au făcut reparație exterioară și interioară, a fost construită o cazangerie, mobilierul este nou. Au reușit să repare circa 7-8 km de drum, au instalat iluminatul stradal pe o porțiune de 11 km.

Cu ajutorul proiectului susținut de Compania Națională de Asigurări în Medicină a fost creat în 2014 Centrului medicilor de familie, care astăzi este funcțional, cu condiții europene și toată populația din sat beneficiază de servicii medicale de calitate.

În localitate a fost elaborat și aprobat planul general de dezvoltare socio-economică, în care este inclus atât repararea Casei de cultură, construcția sistemului de apeduct și canalizare, repararea drumurilor, lucrările de curățire a râului Cubolta, etc.

Primăria are 9 iazuri care le dă în arenda pentru agenții economici pentru creșterea peștelui. Iazurile au număr cadastral, dar n-au pașaport tehnic. Gunoiștea în sat a fost amenajată în urma unui proiect, colectarea deșeurilor se face o dată în săptămână cu ajutorul tehnicii arendate. APL planifică să procure tehnică specializată pentru colectarea deșeurilor.

În satul Moara de Piatra nu au fost efectuate măsurările masive. Totodată proprietarii de terenuri se confruntă cu următoarele probleme:
1. Oameni nu știu unde sunt amplasate terenurile lor, dar majoritatea terenurilor sunt date în arenda la lideri care lucrează terenurile menționate;
2. Sunt multe erori legate de terenurile unde sunt amplasate casele;

Sperăm că măsurările masive vor fi effectuate, iar erorile vor fi corectate în cadrul proiectului Băncii Mondiale care a demarat în acest an.

Studiul este realizat în cadrul Strategiei naționale de Implicare în soluționarea problemelor Pământului cu susținerea Coaliției Internaționale a Pământului.

nicolai ciubotaru

nicolai ciubotaru a publicat 970 postări

Trebuie să fiilogat A publica un comentariu