image-title

Studiul realizat în Satul Ermoclia raionul Ștefan Vodă:

Prima atestare documentară a satului Ermoclia raionul Ștefan Vodă este din 1759. Populaţia satului constituie 4240 de oameni. În sat sunt câteva locuri pitorești, inclusiv în Valea Izvoarelor, la iazurile Călin, Selişte, pe Valea Satului și altele.

Pe teritoriul satului sunt 13 iazuri, din care 10 sunt date în arenda. Doar un agent economic utilizează iazul pentru irigare, restul iazurilor sunt folosite pentru creșterea peștelor. Satul a intrat într-un proiect prin care vor fi procurate tomberoane de gunoi și tractor pentru transportarea deșeurilor la gunoiște. 50 de proprietari de terenuri au plantat păduri pe terenurile proprii cu ajutorul Primăriei și MoldSiva. Suprafața pădurilor pe terenurile private constituie circa 100 hectare.

Circa 2000 de persoane sunt proprietari a terenurilor agricole conform articolul 12, iar 1400 – conform articolul 11. Circa 20% de terenuri sunt cu diferite erori. Proprietarii de terenuri se confruntă cu următoarele probleme:
1. Sunt cazuri când terenurile se suprapun unul pe altul;
2. Sunt cazuri când proprietarii terenurilor dețin titlu de proprietate a terenului într-un loc, dar terenurile agricole alocate în natură se află în alt loc;
3. Sunt terenuri care nu sunt înregistrate în baza de date Cadastru,
4. Delimitarea terenurilor publice nu a fost efectuată;
5. Există litigiu între Primăria satului și Moldsilva și anume Primăria a transferat 54 hectare de pășuni la Moldsilva pentru împădurire, dar contractul respectiv a fost reziliat deoarece Moldsilva practic nu a făcut lucrările prevăzute în contract;
6. Există probleme când pădurea se extinde pe terenurile agricole, și din aceasta cauză apar litigii cu Agenția Moldsilva.

A fost proiect de corectarea erorilor pe o suprafață de 1700 ha si acesta ar fi unul din satele de la care alte sate ar putea prelua experienta de corectare a erorilor.

Sperăm că erorile rămase vor fi corectate în cadrul proiectului Băncii Mondiale care a demarat în acest an.

Studiul este realizat în cadrul Strategiei naționale de Implicare în soluționarea problemelor Pământului cu susținerea Coaliției Internaționale a Pământului.

 

 

nicolai ciubotaru

nicolai ciubotaru a publicat 970 postări

Trebuie să fiilogat A publica un comentariu