image-title

Locuitorii satului Popeștii de Sus raionul Drochia beneficiază de condiții naturale foarte bune. Astfel, între Popeștii de Sus și Băxani este amplasată rezervația naturală silvică “Pădurea Băxani” cu o suprafață de 45 ha, administrată de Gospodăria Silvică de Stat Soroca. Au și iazuri și APL dorește să facă pașapoarte tehnice pe iazuri ca să le poată da în arendă, dar consideră că Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a autorizat doar câteva companii care fac pașapoarte tehnice pe iazuri și s-a format situația de monopol în acest segment. Ca rezultat companiile menționate solicită sume foarte mari pentru serviciile respective și primăriile nu pot acoperi aceste cheltuieli din bugetul lor.

În satul Popeștii de Sus sunt 1150 de proprietari a terenurilor agricole și circa 20% se confruntă cu următoarele probleme:
1. Sunt cazuri când terenurile se suprapun unul pe altul,
2. Dimensiunile unor terenuri în natură nu corespund celor indicate în titlurile de proprietate;
3. Sunt cazuri când proprietarii terenurilor dețin titlu de proprietate a terenului într-un loc, dar terenurile agricole alocate în natură se află în alt loc;
4. Este un caz când întreg câmpul după grafică este amplasat cu câțiva zeci de metri greșit într-o parte și evident terenurile respective nu corespund titlurilor;
5. Terenurile agricole la unii proprietari au nimerit în drum;
6. Sunt cazuri când terenurile nu sunt înregistrate în baza de date Cadastru,
7. Sunt litigii privind delimitarea terenurilor între Apele Moldovei și APL.

Inginerul cadastral a exprimat următoarele necesități care le are APL: companiile private care vor face măsurările pentru corectarea erorilor, să poartă responsabilitatea pentru lucru efectuat. Și anume, dacă în viitor vor fi depistate careva greșeli care au fost comise de companiile care au efectuat măsurările, cheltuielile pentru corectarea greșelilor să fie suportate de campaniile respective.

Sperăm că majoritatea erorilor vor fi corectate în cadrul proiectului Băncii Mondiale care a demarat în acest an.

Studiul este realizat în cadrul Strategiei naționale de Implicare în soluționarea problemelor Pământului cu susținerea Coaliției Internaționale a Pământului.

nicolai ciubotaru

nicolai ciubotaru a publicat 970 postări

Trebuie să fiilogat A publica un comentariu