image-title

Comuna Pervomaiscoe din raionul Drochia ne-a impresionat prin faptul că localitatea este curată și amenajată în pofida faptului că nu dispun de o gunoiște autorizată. Doamna Primar ne-a spus că de fapt aceasta este o tradiție care se respectă de mulți ani, așa că pentru săteni acesta este un lucru obișnuit și nu trebuie să le spui să facă curățenie, sau s-o mențină. Primăria asigură Deșeurile sunt colectarea deșeurilor de la oameni.

Sunt condiții bune și pentru dezvoltarea agriculturii ecologice, dar este necesar de instruit fermierii în acest domeniu. Cele 3 iazuri sunt date în arendă, dar de ele pot beneficia și sătenii în anumite condiții.

În comuna Pervomaiscoe sunt 1050 de proprietari a terenurilor agricole. Deși nu au fost efectuate măsurările masive și majoritatea n-au titluri de proprietate, populația locală se confruntă cu următoarele probleme:

1. Oameni nu știu unde sunt amplasate terenurile lor, dar conflicte nu au fost deoarece majoritatea terenurilor sunt date în arenda la lideri care lucrează terenurile respective;
2. Oameni nu au titluri de proprietate;
3. Fîșiile forestiere, pășunile nu sunt înregistrate în baza de date cadastru;

Administrația Publică Locală a exprimat următoarele necesități și dorințe ca să fie luate în considerație de instituțiile abilitate:
• De efectuat instruirea privind utilizarea bazei de date cadastru;
• Achizițiile publice să fie selectate nu doar după criteriul cel mai mic preț, dar și după criteriul calitate;
• Să fie efectuate măsurările masive calitativ fără greșeli;
• Companiile private care vor face măsurările masive, precum și cele de corectarea erorilor, să poartă responsabilitatea pentru lucru efectuat. Astfel, dacă în viitor for fi depistate careva greșeli care au fost comise de companiile care au efectuat măsurările, cheltuielile pentru corectarea greșelilor să fie suportate de campaniile respective.

Sperăm că majoritatea erorilor vor fi corectate în cadrul proiectului Băncii Mondiale care a demarat în acest an.

Studiul este realizat în cadrul Strategiei naționale de Implicare în soluționarea problemelor Pământului cu susținerea Coaliției Internaționale a Pământului.

nicolai ciubotaru

nicolai ciubotaru a publicat 970 postări

Trebuie să fiilogat A publica un comentariu