image-title

S-au întors cocostârcii din țările calde în satul Cioburciu r-l Ștefan-Vodă și este o mare bucurie pentru copii, dar și pentru cei adulți.

Satele din preajma Nistrului și Prutului, dar și lângă rezervațiile naturale, au o atracție aparte față de vietățile sălbatice și sunt nișe ecologice, unde sunt condiții foarte bune pentru agricultura ecologică. Problema este că nu apreciem condițiile care le avem și nu aplicăm practicile agriculturii ecologice, mai ales acolo undee sunt așa condiții prielnice.

În satul Cioburciu sunt 1200 de proprietari a terenurilor agricole dintre care 20% se confruntă cu următoarele probleme:
1. Sunt cazuri când terenurile se suprapun unul pe altul, după exemplu;
2. Sunt cazuri când proprietarii terenurilor dețin titlu de proprietate a terenului într-un loc, dar terenurile agricole alocate în natură se află în alt loc;
3. Multe terenuri sunt date în arenda și mulți proprietari nici nu știu unde se află terenurile lor;
4. Drumurile de câmp sunt de 3,5-4 metri conform proiectului de organizare a teritoriului, dar lățimea tehnicii agricole care o utilizează un agent economic este de 8 metri. Din acest considerent tehnica menționată trece pe cotele altor proprietari de teren;
5. Sunt cazuri când terenurile se suprapun cu terenurile satelor vecine;
6. Sunt cazuri când terenurile nu sunt înregistrate la baza de date Cadastru,
7. Multe case, grădini, drumuri nu sunt înregistrate,
8. Sunt cazuri când oamenii lucrează pământul nu conform coordinatelor indicate în titlu de proprietate;
9. Există probleme când pădurea se extinde pe terenurile agricole, și din această cauză apar litigii cu Agenția Moldsilva;
10. Un agent economic a construit stație de pompare a apei din râul Nistru, infrastructura pentru irigare, dar din cauza birocrației nu poate primi autorizație de utilizare a apei de la Apele Moldovei, dar nici nu poate beneficia de subvenții pentru irigare.

Sperăm că majoritatea erorilor vor fi corectate în cadrul proiectului Băncii Mondiale care a demarat în acest an.

Studiul este realizat în cadrul Strategiei naționale de Implicare în soluționarea problemelor Pământului cu susținerea Coaliției Internaționale a Pământului.

    

nicolai ciubotaru

nicolai ciubotaru a publicat 970 postări

Trebuie să fiilogat A publica un comentariu