image-title

 Ziua Mondială a Apei este sărbătorită în fiecare an la 22 martie, iar în acest an are ca slogan “Nu lăsa pe nimeni în urmă”. Scopul acestui eveniment este: aducerea în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă.

În fiecare domeniu de activitate este necesară apa, iar în unele activități consumul ei este foarte mare. Astfel, pentru a produce o coală de hârtie, sunt necesari 10 litri de apă, iar pentru fabricarea a 500 grame de plastic e nevoie de 91 de litri de apă. Se estimează ca cererea de apă globală pentru procesul de fabricaţie din industrie să crească din 2000 până în 2050 cu 400%, ceea ce reprezintă foarte mult comparativ cu alte sectoare economice. Apa este necesară şi în asigurarea alimentaţiei, pentru irigaţia plantelor folosite în alimentaţie, pentru asigurarea apei necesare animalelor şi păsărilor, pentru procesul de fabricaţie a produselor alimentare.

Cantitatea de apă necesară pentru producerea hranei este de trei ori mai mare faţă de necesarul pentru băut, ceea ce arată importanţa apei ca pilon esenţial al securităţii alimentare. În condiţiile în care populaţia lumii este în continuă creştere, iar 30% din alimentele produse pe plan mondial rămân nefolosite şi se risipesc, resursele de apă ale omenirii, considerate în descreştere, vor deveni în curând insuficiente pentru satisfacerea necesităţilor alimentare.

Este binecunoscut apelul mai multor organizații neguvernamentale de mediu către Guvernul Republicii Moldova să nu semneze Acordul de funcționare a Nodului Energetic Novodnestrovsc, care prevede construcția de către Ucraina de noi hidrocentrale pe râul Nistru, care ar afecta atât pop-ulația Republicii Moldova, cât și o parte din populația Ucrainei și într-o perioadă mai îndelungată am putea rămâne fără apă potabilă.

Prin Agenda de Dezvoltare Sustenabila 2030, țările semnatare isi propun ca pana in anul 2030 sa fie asigurate resursele si managementul necesar pentru ca toti locuitorii planetei sa aiba acces la “apa sigura”. Republica Moldova a elaborate Strategia Națională de Dezvoltare 2030 și sperăm că vor fi realizate măsuri de dezvoltare durabilă, precum și de protecție a mediului, inclusiv a apei.

Colegiul de redacție

 

Valentin Ciubotaru

Valentin Ciubotaru a publicat 2160 postări

Trebuie să fiilogat A publica un comentariu