image-title

Toate țările, care sunt astăzi prospere și înalt dezvoltate din toate punctele de vedere au trecut cândva prin etapa, pe care o parcurge în prezent Republica Moldova. Statele Unite ale Americii chiar și în secolul 19 și parțial în secolul 20 a atestat numeroase probleme legate de integritate, când primarii și alte persoane cu puteri decizionale cunoscând planuri de dezvoltare ale companiilor de construcții sau transport, cumpărau pe nimic terenuri vizate de viitoarele construcții ca să le vândă apoi la preț speculativ, implicându-și rudele și prietenii în scheme frauduloase cu terenuri, acțiuni, companii fictive, etc.

 

În Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord proprietarii de mine și fabrici de textile exploatau munca copiilor și adulților săraci remunerându-i cu salarii înfricoșător de mici pentru zile de muncă care durau uneori chiar și 16 -18 ore, ei înșiși trăind în lux și acumulând bogății fabuloase. Existau numeroase cazuri de sălbătăcie și exploatare în Franța, Germania, Olanda, etc., etc., etc.

 

Totuși, aceste și alte țări cu o economie de piață au evoluat spre o societate mai umană, mai democratică, în care deși există bogați și săraci, fiecare persoană cu un loc de muncă se poate bucura de un trai decent, de siguranța zilei de mâine și de securitate, drumuri bune, educație de calitate pentru copii, de respect și bunăvoință în relații cu autoritățile și serviciile publice, de susținere în antreprenoriat și afaceri, respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

 

E un proces în evoluție și deși nu justific procesele negative ce au loc în țara noastră, așa ca corupția, lăcomia, acapararea activelor slab protejate de lege sau de documentele de proprietate, înțeleg că e un proces istoric, inevitabil în orice societate care a fost inițial foarte săracă și în care au apărut brusc oportunități de îmbogățire ilicită peste noapte.  Cel mai mare pericol, însă, este contaminarea întregului popor de spiritul de speculație, lăcomie, furtișag, exploatare a celor mai vulnerabili, practici nedemne de numele de om.

 

Vreau să afirm că în mijlocul acestei debandade a celor lacomi și lipsiți de onestitate și scrupule se naște chiar în aceste momente societatea de mâine, cu oameni, care au foarte multă grijă să respecte nu doar litera, dar și spiritul legii și al dreptății și echității, așa ca gradual lucrurile să funcționeze tot mai bine cu fiecare an. Acești oameni trebuie să ne fie model, nu ceilalți, care ne îngrozesc cu lipsa de omenie.

 

Iar fiecare dintre noi poate contribui la sosirea mai grabnică a vremurilor mai bune prin efortul de a fi scrupulos de onești, cinstiți, onorabili, principiali, curtenitori, politicoși, binevoitori, arătând toată înțelegerea și compasiunea pentru cei ce nu se descurcă sau se descurcă cu greu în aceste timpuri tulburi, pentru cei vulnerabili, săraci, pentru cei cu capacități mintale sau fizice mai slabe, pentru cei lipsiți de educație sau cu puțină educație.

 

Fiecare din noi ar putea contribui la urgentarea schimbărilor benefice în țară prin aceea că nu va profita de oportunități de îmbogățire prin defavorizarea sau deposedarea altora sau a întregii populații a țării, prin degradarea mediului sau a resurselor naturale, prin aceea că va respinge cu vehemență orice compromis cu cei ce sfidează bunul simț și regulile civilizației și cei ce-i defavorizează pe semenii lor pentru niște bunuri materiale sau o viață de lux.

 

În așa mod vom pune chiar astăzi temelia unei societăți mai bune, iar orice pas în direcția respectivă ne va aduce mai apropare de ziua, în care fenomenele negative, care ne supără așa de mult astăzi, vor deveni istorie.

 

Elena Bivol,

Coordonator instruire,

AO BIOS

 

Valentin Ciubotaru

Valentin Ciubotaru a publicat 2160 postări

Trebuie să fiilogat A publica un comentariu