Deși în diverse țări circumstanțele sunt diferite și nu merită să copiem modele, care nu ni se potrivesc, Moldova are nevoie de idei, modele de susținere a agricultorilor, creativitate în producția destinată consumatorilor în creștere în toată lumea.  Seria de articole despre practicile agricole din diverse țări, pot ajuta la finalizarea unor planuri de afaceri, examinarea posibilității cultivării unor culturi mai puțin obișnuite, care pot deveni surse de venit pentru fermierii din țara noastră. Agricultura din Thailanda este extrem de competitivă, diversificată și specializată, iar exporturile agricole din această țară sunt foarte reușite la nivel internațional.

Orezul este cea mai importantă cultură a țării, aproximativ 60% din cei 13 milioane de agricultori din Thailanda îl cresc și acesta ocupă jumătate din suprafața cultivată a Thailandei. Alte produse agricole crescute în cantități semnificative includ peștele și produsele pescărești, tapioca, cauciucul, cerealele și zahărul. Exporturile de alimente prelucrate industrial, cum ar fi conservele de ton și ananas și creveții congelați, sunt în creștere.   Ca și oriunde în lume, agricultorii din Thailanda trebuie să-și protejeze culturile și animalele, dar populația locală utilizează metode mai deosebite. În câmpuri sunt instalate sperietori pentru a descuraja păsările de la consumarea semințelor și a lăstarilor copți. La ferme se țin pisici pentru a prinde șoareci și șobolani.  În câmpurile de orez sunt instalate borcane mari pentru prinderea crabilor de apă dulce, care trăiesc adesea în câmpuri. Crabii sunt considerați dăunători, deoarece aceștia se hrănesc cu orez tânăr, dar crabii sunt folosiți și în alimentația thailandezilor.   Pentru a prinde șobolanii de câmp, fermierii utilizează hârtie lipicioasă. Șobolanii sunt prinși de adezivul puternic și nu mai reprezintă o amenințare pentru roadă. Prinderea șobolanilor în acest fel, spre deosebire de otrăvirea lor, înseamnă, de asemenea, că aceștia pot fi utilizați în alimentație. Gardurile electrice sunt una dintre cele mai controversate căi prin care fermierii țin creaturile nedorite departe de culturi. Din păcate, electrificarea fermelor thailandeze poate reprezenta un pericol real pentru elefanți, câini de companie și alte animale. Au fost cazuri când oamenii de asemenea au suferit din cauza acestei metode.

Pe măsură ce nevoile alimentare mondiale cresc, industria agricolă are nevoie de transformări pentru a satisface cerințele.  Thailanda, unul dintre cei mai mari exportatori agricoli din lume, se află sub lumina reflectoarelor globale. Experți, economiști și întreprinderi din toată lumea monitorizează procesul de transformare a peisajului agricol pentru a răspunde acestei nevoi de către Thailanda. Potrivit ONU, până în anul 2050, se estimează o creștere cu 29% a populației lumii, adică până la 9,8 miliarde.  

Prin urmare, sectorului agricol mondial este afectat de către o presiune enormă pentru a dezvolta măsuri durabile de sporire a producției, astfel încât să fie satisfăcute cerințele populației, care sunt în continuă creștere în întreaga lume. Agricultura a fost dintotdeauna una dintre principalele activități economice din Thailanda, 40% dintre toți lucrătorii thailandezi fiind angajați în acest sector. Cu toate acestea, acest sector contribuie cu doar 10% în economie și la moment este în scădere. Din fericire, Thailanda, sprijinită de guvernul său, dezvoltă noi tehnologii pentru a-și transforma industria agricolă. Una dintre aceste noi evoluții include agricultura de precizie. Agricultura de precizie are drept scop exploatarea tehnologiilor pentru a ușura operațiunile industriale și pentru a maximiza randamentul pe metru pătrat. Acest lucru este implementat prin utilizarea unor tehnici precise de stropire și fertilizare utilizând informațiile obținute prin monitorizarea îndeaproape a variabilelor legate de umiditatea și nivelele mineralelor din sol. Agricultura de precizie contribuie la creșterea randamentului pe metru pătrat în diferite moduri. Primul dintre acestea este plantarea cu precizie. Această metodă implică plantarea unei semințe cu o rată de creștere anumită în solul ale cărui proprietăți se potrivesc cel mai bine cu genetica respectivei semințe. Proprietățile solului îi vor permite să se dezvolte în modul cel mai eficient, permițând astfel optimizarea randamentului pe metru pătrat.

Un alt mod în care agricultura de precizie poate crește randamentul pe metru pătrat este prin fertilizarea de precizie. Acest lucru se face la fel prin analizarea proprietăților solului pentru a modula fertilizarea. Îngrășămintele utilizate corespund proprietăților solului pentru a menține solul sănătos și astfel, perioada de recuperare după recoltare poate fi minimizată. Acest lucru permite agricultorilor să reia plantarea după recoltare la rate mai rapide, fără a trebui să aștepte un timp îndelungat, cum este de obicei. Precizia pulverizării este o parte esențială a agriculturii de precizie. Scopul principal al pulverizării de precizie este identificarea unor zone foarte infestate cu buruieni pentru a concentra acolo pulverizarea. Filosofia thailandeză a economiei durabile, așa cum a fost elaborată de regretatul rege Rama IX, îndeamnă oamenii thailandezi să consume doar ceea de ce au nevoie și într-un mod care să privească impacturile viitoare, mediul înconjurător și comunitatea. Filozofia a fost dezvoltată pentru a încerca să îmbunătățească condițiile fermierilor săraci din zonele rurale din Thailanda.

Există proiecte în mai mult de 23.000 de sate thailandeze pentru a încuraja agricultura durabilă, a învăța agricultorii locali despre obiectivele și idealurile agriculturii durabile, de a introduce noi metode și tehnici, de a dezvolta educația în ceea ce tine de industria agricolă și de a susține fermele locale. Deși Thailanda, în ultimii ani s-a concentrat pe crearea unei economii mai avansate, ocupând locul doi după Singapore în influența financiară în blocul Asociației Națiunilor din Asia de Sud Est, sectorul agricol al țării rămâne în continuare un element esențial în motorul care conduce țara înainte. Acesta continuă să valorifice tradițiile agricole de lungă durată și clima favorabilă, deoarece își păstrează poziția de invidiat ca exportator-cheie al produselor, inclusiv al produselor agricole consumate pe scară largă, precum orezul, zahărul și cauciucul în întreaga lume.

Desigur agricultura Tailandei se deosebește radical de cea din Moldova după mixul de produse, climă, tipaje de consum, modele de vânzare, totuși, dacă agriculturii i se acordă atenția cuvenită, fermierii se pot bucura de avantaje economice de termen lung, iar țara devine mai prosperă.  

Practici agricole din Tailanda   

Ecaterina Bivol, Traducătoare, AO BIOS.

bioslogin

bioslogin a publicat 2140 postări

Trebuie să fiilogat A publica un comentariu