image-title

La data de 22 Noiembrie 2018 a avut loc evenimentul de informare și formare a grupului de lucru “Tinerii și Pământul”, din cadrul Strategiei Naționale de Implicare(#SNI) privind soluționarea problemelor pământului.
Evenimentul a început cu un cuvânt de salut din partea Dl. Mihai Leșanu – decanul Facultății de Biologie și Pedologie, USM – Universitatea de Stat a Moldovei, apreciind inițiativa studenților de a participa la acest eveniment.
La etapa de informare, tinerii au aflat de la Lena Bîrca, Facilitator SNI, care sunt prioritățile International Land Coalition (ILC) și cum prin intermediul NGO BIOS ca și membru International Land Coalition sunt implementate aceste principii în Republica Moldova.
Anna Moldovan, doctor și lector universitar și expert de mediu a adus la cunoștință tinerilor despre Strategia Națională de Implicare privind soluționarea problemelor Pământului – de la necesitate la realizare, după care s-a prezentat studiu de caz privind respectarea angajamentelor ILC în Republica Moldova.
La etape de formare a grupului de lucru, participanții au fost întrebați care ar fi necesitățile TINERILOR pentru realizarea scopului ILC și anume „Guvernarea funciară centrată pe oameni ”, astfel printre necesitățile prioritare identificate de tineri sunt:
– Motivarea tinerilor de a rămâne în țară (inclusiv în mediu rural), ceea ce însemnă necesitatea de programe de dezvoltare și implicare pentru tineret;
– Promovarea produselor agricole autohtone;
– Promovarea ideii “Pământul este o bogăție” ca o valoare pentru toți;
– Instruirea unor formatori ce vor informa populația de la sate preponderent, cu privire la drepturile lor funciare;
– Condiții preferențiale pentru tineri;
– Înlăturarea stereotipurilor sociale: „A fi specialist în domeniul funciar nu este de apreciat” , „Dacă nu o să înveți bine, o să muncești în câmp toată viața”, etc.;
– Sensibilizarea băștinașilor despre problema deșeurilor;
-etc.

În urma discuțiilor cu tinereii s-a constata că fiecare necesitate reprezintă o oportunitatea de a te IMPLICA în soluționarea acesteia, acumulând experiență pentru sine și a fi un exemplu de cetățean pro-social, precum este și motto-ul NGO BIOS „Schimbarea începe de la mine”.

Acest eveniment este o activitatea din cadrul SNI, susținut de International Land Coalition.

 

bioslogin

bioslogin a publicat 2140 postări

Trebuie să fiilogat A publica un comentariu