image-title

Miercuri, 05.09.2018, echipa Strategiei Naționale de Implicare privind Soluționarea problemelor pămîntului (SNI) în frunte cu Valentin Sașcov , președinte al Comitetului de Supraveghere SNI, Lena Bîrca, facilitator Platforma SNI și Valentin Ciubotaru, director executiv NGO Bios au promovat strategia în rîndul reprezentanților Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului din Republica Moldova.
Totodată echipa menționată a purtat discuții eficiente despre SNI și Platforma SNI cu Direcția Politici de Management Integrat al Resurselor de Apă, cu doamna Chilaru Nadejda, șef Direcție.
Doamna Chilaru a fost receptivă la propunerea echipei SNI de a colabora pe viitor în cadrul Platformei și a împărtășit informație utilă pentru soluționarea problemelor pămîntului în limitele competențelor sale. La fel, aceasta a menționat că astfel de inițiative sunt salutabile, deoarece cadrul legislativ, chiar dacă există și e aproape de standartele europene, de cele mai multe ori datorită lipsei mecanismelor de implementare a legilor, nu sînt rezultate palbabile. La fel, dumneaiei ne-a informat că o problemă mai este și lipsa de informare a cetățeanului, care nu respectă legea nu cu rea-credință de multe ori.
Ulterior membrii SNI au avut o întrevedere la Direcția Politici de Management al Deșeurilor și Substanțelor chimice, unde s-a discutat cu Doamna Bolocan Svetlana, șef Direcție. 40820117_1883786598380687_1470361154474737664_o
Doamna Bolocan a fost bucuroasă să audă că există inițiative de a schimba lucrurile în bine, menționînd că și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din Moldova (MADRM) muncește la moment foarte mult pentru a diminua din problemele cetățeanului. Astfel, direcția coordonată de dumneaei este gata să colaboreze pe viitor în cadrul Paltformei SNI, chiar la moment ei propun ca o soluție pe termen scurt a problemei majore legate de deșeuri și anume, gunoiștile tranzitorii. Pentru acest lucru însă este nevoie de acord și colaborare din partea administrațiilor publice locale.
În cele din urmă, echipa SNI a mers pentru a discuta scopul, obiectivele și acțiunile SNI cu Direcția Politici în Domeniul Biodiversității și Serviciu Protecția Solului și Subsolului, unde Doamna Josu Veronica și Domnul Șerșenevschii Andrei, au venit cu un feedback pozitiv la inițiativa de colaborare în cadrul Platformei SNI, menționînd că oricînd va fi nevoie de ajutor și ghidare referitor la domeniul lor de activitate, vor fi dispuși să ajute, deoarece interesele cetățeanului reprezintă responsabilitatea lor.

Întîlnirile consultative au avut drept scop promovarea și conectarea Platformei SNI cu mai multe părți interesate ce activează în diverse domenii legate de pămînt, ca în final să se obțină o Platformă compusă din membri profesioniști și cu experiență.

Proiect susținut de International Land Coalition (ILC)

 

bioslogin

bioslogin a publicat 2140 postări

Trebuie să fiilogat A publica un comentariu