Echipa Strategiei Naționale de Implicare au realizat Studiul de analiză a problemelor legate de proprietatea funciară realizat în satul Pitușca, raionul Călărași. Fermierii, pe rând, au expus cazuri concrete de încălcare majoră a drepturilor de proprietate asupra terenurilor loc cu evidențierea următoarelor tipuri de încălcări:

  • Titluri de proprietate asupra terenului care nu coincide cu terenul în natură conform numărului cadastral
  • Titluri de proprietate emise pe hârtie la etapa privatizării pământului înlocuite în registrul cadastral cu alt titlu oferit abuziv altor persoane, ceea ce conduce la existența titlului de proprietate a 2 sau mai multe persoane pentru unul și același teren
  • Persoane care nu au obținut titlurile de proprietate din cauza că lipseau din țară sau li s-au tergiversat intenționat eliberarea titlurilor, deposedate de terenuri, care au fost vândute cu concursul primăriei persoanelor din exterior sau altor persoane din sat care nu aveau dreptul la pământ
  • Fermieri care lucrează terenuri alocate la etapa privatizării pământului și achită impozitele relevante pentru aceste terenuri, care în realitate nu sunt proprietari ai acestor terenuri în conformitate cu documentele cadastrale.
  • Fermieri care au procurat pământ de la alți fermieri  conform unui titlu de proprietate legitim pe hârtie, care la confruntarea cu hărțile cadastrale aparține altei persoane.
  • Terenuri de imaș ale comunității, care apar în hărțile cadastrale ca pădure și invers.
  • Repartizarea terenurilor agricole după o altă schemă decât cea inițială prin corupția fostului primar și consiliului ceea ce a condus la suprapunerea terenurilor aflate în rezerva primăriei cu cele aflate în proprietatea fermierilor, ceea ce conduce la confuzii și conflicte în caz de vânzare, moștenire sau alt tip de înstrăinare a terenurilor.
  • Alocarea drepturilor de proprietate asupra terenurilor unor persoane demult decedate, cu înstrăinarea frauduloasă a acestora către persoane din anturajul primarilor corupți.

Concluzii Primăria: În etapa conducerii primăriei de către 2 primari anteriori s-au admis fapte de corupție și pentru a le mușamaliza s-au introdus erori așa de grave în sistemul cadastral de evidență a terenurilor cu încălcarea drepturilor unui număr așa de mare de fermieri mici, încât corectarea nu mai e posibilă prin o simplă decizie judiciară, fiind necesară inventarierea totală a terenurilor  și emiterea din nou a titlurilor de proprietate corectate.   Concluzii AO BIOS: După efectuarea unui studiu amplu în curs de desfășurare de către AO BIOS în toată țara, se vor identifica soluții la problemele identificate cu ajutorul factorilor de decizie relevanți. Dat fiind numărul extrem de mare de erori legate de drepturile funciare ale fermierilor din sat, a propune Pitușca ca unul din satele pilot pentru abordarea acestora. IMG_0002IMG_0004IMG_0003IMG_0006IMG_0005 IMG_0001 IMG_0009 Proiect susținut de International Land Coalition (ILC)

bioslogin

bioslogin a publicat 2140 postări

Trebuie să fiilogat A publica un comentariu