In recenta postare a Coalitiei Internationale a Pamantului (ILC) pe site-ul lor, se menționează că în 2018 șase țări vor fi adăugate la lista actuală de 22 de strategii naționale de implicare pe care ILC le susține, care prevăd “schimbarea politicilor, practicilor și agendelor” la nivel național.

Ce au în comun Africa de Sud, Senegal, Kârgâzstan, Argentina, Moldova și Iordania? În ciuda diferențelor lor distinctive, culturale, geografice și lingvistice, fiecare dintre aceste țări face pași pozitivi spre îmbunătățirea guvernanței terenurilor în țările lor respective. Formând alianțe prin intermediul Strategiilor Naționale de Impligare (SNI), membrii ILC și alți actori ai teritoriului întreprind acțiuni colective pentru a încerca să influențeze viitorul legilor privind terenurile și legile de angajare ale națiunii.

Deoarece condițiile și problemele în fiecare sunt diferite, fiecare Strategie are o abordare unică în abordarea mediilor geografice, culturale și politice respective. Pentru Republica Moldova – una dintre noile SNI-uri în formulare – problemele decurg din erorile care au fost făcute la privatizării terenurilor agricole. Titlurile de proprietate nu corespund repartizării terenurilor în natură, provocând confuzie cu privire cui de fapt aparține terenul. Sunt multe cazuri de proprietari de terenuri care investesc în infrastructura funciară pe ceea ce credeau că este pământul lor, pentru a descoperi mai târziu că investiția lor era pe alte terenuri.

Potrivit lui Valentin Ciubotaru de la AO Bios, problema nu este lipsa legislației, ci mai degrabă că interpretării și implementării eronate a legislației. Valentin are speranță cu implementarea SNI. Pentru el este o “ocazie de a îmbunătăți utilizarea și gestionarea durabilă a terenurilor în rândul agricultorilor” – o șansă de a remedia aceste erori legislative cu noi mecanisme care pot fi convenite de toți actorii implicați.

Mai multe informații le găsiți pe: http://www.landcoalition.org/en/regions/global/news/new-year-new-nes-ilcs-national-strategies-are-expanding-new-countries

 

bioslogin

bioslogin a publicat 2140 postări

Trebuie să fiilogat A publica un comentariu