Pe data de 3 februarie în pavilionul central, Moldexpo a avut loc Masa Rotundă Natională “Economia Verde. Fabricat în Moldova”, care a fost organizată în cadrul expoziției “Fabricat în Moldova”. Începutul a fost promițător, mai ales că este o inițiativă benefică atât pentru economie, mediu, dar și sănătatea oamenilor. Au luat cuvântul Ministrul Mediului, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vice-ministrul Economiei, reprezentantul Delegației UE în RM, dar și a UNEP-ului, care au vorbit atât de oportunități, dar și de barierile existente. Totul mergea bine si anticipam că anume vom discuta în porofunzime aceste subiecte, dar moderatorul acestei ședințe, dl. Lazăr, președintele Camerei de Comerț și Industrie n-a oferit cuvântul nimănui pentru întrebări sau comentarii, dar a găsit un cuvânt chee care l-a menționat reprezentantul Delegației UE în RM – ANGAJAMENT și a spus odată ce este angajament din partea partenerilor de dezvoltare – înseamnă că lucrurile vor merge bine…

Cu părere de rău, am rămas profund dezamăjit de atitudinea reprezentanților instituțiilor publice. Am menționat și la Masa Rotundă că dacă astfel de ședințe vor continua, și în continuare vor fi făcute promisiuni și nu se vor mai face reforme de care vorbesc demnitarii. Ca exemplu sunt promisiunile făcute de Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, care a spus că în acest an va fi o măsură aparte privind subvențiile pentru agricultura ecologică fără ca să menționeze faptul că RM și-a luat angajamente la Conferința Părților de la Rio ca să sporească cu 5 puncte procentuale anual a ponderii subvențiilor pentru agriculturii ecologice în bugetul total al subvențiilor agricole. Pentru informație vreau să spun că ponderea subvențiilor pentru agricultura ecologică a fost cel mult 1% în bugetul total al subvențiilor agricole, iar atunci cota exportului produselor agricole ecologice a constituit 11% din totalul produselor agricole.

După cum a menționat și reprezentantul Delegației UE în RM – suntem la hotarul UE și avem oportunități enorme de a exporta, inclusiv produse ecologice. Vom utiliza noi această oportunitate? Totul depinde de noi, în special de instituțiile publice ale statului. Dr. Valentin Ciubotaru Director executiv AO BIOS.

bioslogin

bioslogin a publicat 2140 postări

Trebuie să fiilogat A publica un comentariu