AO BIOS a salutat si am avut mari asteptari de la Programul de Granturi Mici a Fondului global de Mediu (GEF SGP), dar experienta noastra demonstreaza ca majoritatea membrilor Consiliului de Supraveghere nici n-au citit Ghidul GEF pentru Programul de Granturi Mici. Dupa mai multe luni de negocieri, am decis sa retragem proiectul nostru din acest program, deoarece n-are rost de lucrat intr-un program unde nu sunt clare procedurile de evaluare si expertii care evalueaza proiectele sunt departe de problemele care ONG-urile si comunitatile propun sa fie solutionate.

Includem aici doar unele întrebări a Consiliului de Supraveghere a Programul ui de Granturi Mici a Fondului Global de Mediu pentru a confirma acest fapt:

  1. De contactat Ministerul Agriculturi și Industriei Alimentare pentru a stabili care sunt necesitățile în domeniul agriculturii conservative la moment pentru a propune alte activitați decât semnare si publicații.
  2. De prezentat proiectul modificat până miercuri 26 iunie ora 18.00.

3. Ar fi mai util pentru Ministerul Agriculturii (MA) dacă rezultatele acestor analize în teren care poate sunt la institutul Dimo sau la altele¦ să vină ca suport pentru politica, pentru cadrul de planificare care acum este în elaborare, MA are ca prioritate agricultura conservativă dar probabil lipsesc niște date ca să argumenteze, să ajute la fermieri cu ceva informație.

4. La nivel de raion s-a ajuns practic la fiecare agent economic cu privire la dezvoltare agriculturi conservative și cu trecere la dezvoltarea agriculturii ecologice.

5. Ministerul Agriculturii nu efectuează lucrări de compilare a bunelor practici, publicarea și promovarea lor, promovarea schimbului de experiență?

6. Ministerul are necesități mai specifice pe care Bios-ul ar putea să le acopere și în conlucrare cu Ministerul să identifice acele necesități și atunci ar avea mai mare relevanță proiectul.

7. Bios să se adreseze la Minister și să obțină un aviz.

Este evident, căci Comitetul Național de Supraveghere GEF SGP evaluează proiectele nu conform Ghidului Operațional a Programului, ci conform metodelor binecunoscute care intimideaza inițiativa ONG-urilor și comunităților, dar de promovare, cum ar fi solicitarea obligatorie aavizelor de la Autoritatea Centrală pentru proiecte locale în pofida faptului că există avizul Direcției agricole raionale Hâncești, care își asumă responsabilitatea de promovare și implementare a practicilor respective la nivel de raion și localitățile raionului.

Dacă am accepta propunerile Comitetului, atunci vor fi incluse în proiect unele activități care în lipsă de timp (procesul participativ necesită mult timp “ concepția și proiectul a fost elaborat pe parcursul a 3 luni, discutând chiar în contradictoriu cu partenerii diferite opțiuni, iar în proiect am inclus acțiunile solicitate de populația locală și parteneri) nu vor putea fi consultate și discutate acțiunile propuse de Ministerul Agriculturi și Industriei Alimentare și posibil partenerii noștri să nu dorească să realizeze și să contribuie financiar la acțiunile propuse de Minister. În acest caz este problematic atât realizarea proiectului, dar în special asigurarea continuității după terminarea proiectului, deoarece acțiunile sunt propuse de cineva din afara pentru a fi realizate într-o localitate sau alta și nu de cei care locuiesc acolo.

Noi înțelegem că MAIA are mai multe necesități, dar în cadrul acestui proiect BIOS împreună cu partenerii și-a propus să ajute fermierii și nu MAIA, acest proiect este la nivel local conform cerintelor GEF SGP. Programul de Granturi Mici a Fondului Global de Mediu este în primul rând pentru realizarea proiectelor organizațiilor societății civile și comunităților, dar Comitetul Național de Supraveghere nu le înțelege, sau nu vrea să le înțeleagă și promovează în continuare idea că cele mai bune proiecte sunt cele de sus în jos, adică ca ministerele trebuie să decidă ce să facă ONG-urile la nivel local.

bioslogin

bioslogin a publicat 2140 postări

Trebuie să fiilogat A publica un comentariu