După cum se știe anul viitor va fi organizat Forumul Societății Civile a Partenieriatului Estic (FSCPE) la Chișinău. După cum am menționat în articolul precedent AO BIOS a participat în acest an pentru prima dată la FSCPE care a avut loc la Stockholm. Multe lucruri au rămas pentru noi neclare și credeam că vom afla mai multe la prima ședință a Platformei Nationale a Partenieriatului Estic (PNPE) care a avut loc pe data de 21 noiembrie 2012. Mare ne-a fost mirarea când am aflat că nu numai noi n-am înțeles cu ce s-a ocupat și cu ce trebuie să se ocupe PNPE. Despre aceasta a întrebat și dl. Serghei Neicovcen, directorul executiv a Centrului Național de Asistență și Informare a ONG-urilor din Modova CONTACT, care deasemenea n-a participat la Forumurile anterioare. Desigur au vorbit acei care au mai fost la Forumuri, dar întrebarea a rămas fără răspuns. Chiar s-a propus ca să se organizeze un atelier, unde vom discuta viziunea și scopul PNPE (la al 4-lea an de activitate?!!!)

Am fost surprins de declarația Antoniței Fonari, vice-președinte a Consiliului Național de Participare (CNP) care a spus că PNPE a fost impusă de Uniunea Europeană (UE) și nu ar fi trebuit să fie, deoarece avem deja CNP, dar și Consiliul ONG-urilor care acoperă toate domeniile. Reprezentantul UE, Dl. Hubert Duhot, Manager de Proiecte a infirmat că PNPE a fost creată la insistența UE.

Recent a apărut un articol a d-nei Vera Rihackova, cercetător la Institutul de Politici Europene EUROPEUM din Cehia, care analizează crearea FSCPE și deficiențile structurale ale lui, inclusiv problemele legate de transparență și responsabilitate. Experiența PNPE a RM poate confirma lucrurile descrise în articolul respectiv.

Pe de altă parte, PNPE există, recent a fost creat și Secretariatul cu sediul la Brussels, iar REC Moldova a obținut și un proiect de susținere a Platformelor Naționale pe un termen de 2 ani. Desigur trebuie să discutăm problemele, dar trebuie să ne orientăm ce vom face în viitor și în special la crearea unui mecanism transparent de lucru a PNPE, dar și la realizarea unor activități prioritare a grupelor de lucru.

Forumul Societății Civile a Partenieriatului Estic în 2013 va fi organizat la Chișinău. Guvernul RM are mari așteptări de la acest Forum. În linii mari anticipările societății civile coincid cu cele ale Guvernului; deci ar fi fost logic ca să consolidăm eforturile de a avea o poziție comună în privința mai multor chestiuni. Problema este că Guvernul dă multe promisiuni, dar cu părere de rău foarte puțin se realizează din angajamentele asumate.  Este o provocare pentru întreaga societate civilă “ cum vom proceda…

O variantă (și nu cea mai bună) ar fi ca să repetăm scenariul pregătirii Ministerului Mediului (MM) către Conferința a IV-a a Părților a Convenției de la Aarhus din 2011 care a avut loc la Chișinău. ONG-urile de mediu cunosc bine situația cum a fost creat Consiliul ONG-urilor de Mediu de pe lângă MM “ la inițiativa Ministrului Mediului în preajma ședinței părților. La întâlnirea respectivă de nivel înalt a fost menționat faptul că există o cooperare strânsă între Guvern și societatea civilă și a fost menționat că există Consiliul respectiv, dar de fapt, de la crearea lui n-am mai auzit nimic despre activitățile realizate.  Mai mult ca atât, nu se i-au in considerație propunerile societății civile si este evident faptul că mediul nu este o prioritate pentru Guvernul RM. Este interesant cum vor proceda ONG-urile (unele din ele sunt membrii atât ai PNPE, ai CNP-ului, dar și a Consiliului ONG-urilor) “ vor accepta varianta Ministerului Mediului și vor mima cooperarea, sau vor spune lucrurilor pe nume și va fi o adevărată cooperare între Guvern și societatea civilă astfel ca fiecare să-și onoreze obligațiunile. Care cale alegem?

bioslogin

bioslogin a publicat 3000 postări

Trebuie să fiilogat A publica un comentariu