În ultimele zile am fost în mai multe localități ale țării. Majoritatea fermierilor sunt în câmp, deoarece cunosc foarte bine că o zi de primăvară are un preț inestimabil și pune bazele recoltei din acest an. Vânturile puternice au provocat furtuni de praf care le încetinea munca, dar continuau să facă lucrările solului sau semănatul. La întrebarea mea cum se uită ei la furtunile acestea de praf, îmi răspundeau că vântul a adus praful, și în fiecare des tot mai des se întâmplă, dar noi trebuie să semănăm la timp și să respectăm tehnologia, adică să ținem câmpurile noastre cât mai curate¦

Da, așa e, cu părere de rău, tot mai des se manifestă eroziunea provocată de vânt ždeflația. Cu vre-o 25 de ani în urmă, când lucram în secția de eroziune a solului a Institutului de Cercetări Pedologice și Agrochimie žN. Dimo, studiam doar eroziunea provocată de apă, cea de vânt era o raritate. Acum în Republica Moldova anual au loc de la 2 până la 10 furtuni de praf, care aduc pagube substanțiale. Cauzele principale ale intensificării deflației este defrișarea pădurilor, lucrarea solului de-a lungul versanților, fără acoperirea solului, irigarea incorectă, supraexploatarea solurilor, arderea miriștii.

Înainte vorbeam de deșertificare, dar ne gândeam la deșertul Sahara și nici nu ne puteam închipui căci cândva și noi ne vom confrunta cu această problemă, dar furtunile de praf, micșorarea debitului râurilor, salinizarea solurilor, secarea fântânilor, râpele sunt elemente ale deșertificării.

Discuțiile în teritoriu au demonstrat că fermierii deja s-au deprins și cu furtunile de praf, dar nici nu admit că ei sunt principala cauză a declanșării deflației. Da, suntem deprinși și ne-au învățat ca terenul să fie curat, dar aceasta duce la aceea că solul nu este protejat și este afectat și de vânturile puternice.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Mediului ar trebui să intervină, să elaboreze o programă de protecție a celei mai mari bogății a Moldovei “ solul. Acum se elaborează și un proiect ce va fi trimis la Fondul Global de Mediu pentru a fi finanțat. Anume în acest proiect trebuie să fie puse bazele protecției solurilor, în special de eroziunea cauzată de apă și de vânt. Dacă nu vom întreprinde măsuri urgente pentru protecția solurilor vor avea de suferit nu numai solurile, dar noi toți, deoarece bunăstarea noastră depinde nemijlocit de Măria Sa Solul.

bioslogin

bioslogin a publicat 3000 postări

Trebuie să fiilogat A publica un comentariu