Cu 2 ani în urmă am fost solicitat de către AE BIOTICA să propun câțiva experți ca să realizăm unele activități ecologice în cadrul proiectului œMăsuri agro-ecologice pentru protecția mediului în Europa, implementat de Uniunea Internațională pentru Protecția Naturii IUCN, Societatea Ecologică žBIOTICA (Moldova) și Centrul Ecologic Național (Ucraina) cu suportul Guvernului Norvegiei. Proiectul s-a axat pe teritoriile cu valoare naturală înaltă din Moldova și Ucraina și a avut ca scop oferirea asistenței și cunoștințelor pentru fermierii și asociațiile de fermieri referitor la agricultura ecologică, agricultura durabilă, diversificarea producției agricole, identificarea piețelor alternative, promovarea turismului rural etc.

Am avut o deosebită plăcere să lucrez în cadrul echipei de experți (cu încă 2 colegi de la BIOS) și să promovăm în cadrul acestui proiect cele mai bune practici din țară și străinătate. În cadrul atelierelor de lucru erau discuții interesante și dorința fermierilor de a aplica aceste cunoștințe în practică.

Am rămas dezamăgit de rapoartele făcute de către reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare la conferința de totalizare a acestui proiect care a avut loc pe data de 17 decembrie. Mi s-a făcut impresia că instruirea trebuia s-o începem de la Minister și nu la nivel de raioane, au prezentat unele definiții care și studenții ar trebui să le știe… A fost prezentată modalitatea de primire a subvențiilor de către fermierii moldoveni pentru perioada de tranziție la agricultura organică. Un expert din Polonia în discuții particulare a numit-o “ programul de luptă contra șomajului și de încurajare a corupției în minister. A menționat că și în Polonia a fost la început o programă nu chiar reușită, dar Republica Moldova i-a întrecut pe toți la capitolul cum să descurajezi să faci un lucru bun.

Mi-am spus părerea personală, precum și a ONG BIOS și în cadrul Conferinței și am recomandat a câta oară să simplifice procedurile, să fie criterii și indicatori clari de selectare a fermierilor pentru a avea facilitări, inclusiv îndemnizări pentru a aplica măsurile agroecologice, să fie o transparență totală în procesul de luare a deciziilor respective. La Conferință a participat și dl. Ministru Cosarciuc, dar nu știu dacă aceasta va schimba situația în domeniu, deoarece de la tribună vorbesc una, dar de fapt tot mai multe obstacole se pun în calea fermierilor și în loc să facilităm promovarea produselor ecologice locale tot mai mult ne orientăm la importul produselor cu un conținut înalt de poluanți.

Acuma chiar este și un consilier al ministrului din partea Uniunii Europene și ne încurajează să armonizăm legislația noastră cu a lor, să utilizăm tehnologii cât mai curate și să exportăm producția și în UE, deci ar trebui ca această direcție s-o considerăm ca o necesitate și nu doar să declarăm că aceasta este o prioritate a MAIA, dar de fapt încurajând aplicarea utilizarea substanțelor chimice în agricultură. Sperăm că noua conducere a guvernului și în special a ministerului să conștientizeze acest fapt și să preluăm experiența țărilor dezvoltate în acesat domeniu.

bioslogin

bioslogin a publicat 2140 postări

Trebuie să fiilogat A publica un comentariu