Astăzi am avut plăcerea să particip la Colocviul žEnergia “ soluții pentru a reduce dependența organizat de Alianța Franceză din Moldova. În prezentările lor colegii din Franța au prezentat situația actuală și diverse variante de reducere a dependenței de energia importată, care ar fi ca alternative și pentru Republica Moldova. Cu părere de rău, au vorbit mai mult pentru specialiști în domeniu, sau cei care doresc să cunoască mai multe în această problemă, iar persoanele de decizie au practic au lipsit. La început au participat dl. Chirtoacă, primarul general al Chișinăului, dl. Parlicov, directorul general al Agenției pentru Reglementare în Energetică, d-na Radu, președinte executiv al RED Union Fenosa și dl. Gusev, președinte al Consiliului de Administrare Moldova- Gaz, dar după ce și-au ținut discursurile, toți au plecat, de fapt ca de obicei cum se întâmplă la noi…

Vreau să mă opresc doar la câteva momente despre care s-a vorbit. Apreciez foarte înalt luarea de cuvânt a d-lui Chirtoacă, precum și răspunsurile care le-a dat la toate întrebările. A vorbit în franceză, un exemplu demn de urmat. D-na Radu a accentuat faptul că nu există un studiu de fesabilitate privind energiile renovabile, că nu avem caracteristica și harta vânturilor a Republicii Moldova. Aceste lucruri sunt, ar trebui să se adreseze la Universitatea Tehnică, Oficiul Schimbarea Climei, Institutul de Ecologie și Geografie al AȘM etc. Când oare vom începe a colabora, cel puțin instituțiile și organizațiile care lucrează în același domeniu?

Dl. Gusev a vorbit mai mult despre succesele SA Moldova Gaz și cât bine a făcut ea pentru Moldova, în special că noi am plătit mai mulți ani un preț mai mic la gaz, că consumatorii finali de la noi plătesc cam de 2 ori mai puțin decât cei din Uniunea Europeană etc. A meționat faptul că tarifele trebuie să crească la nivelul pe care-l plătesc consumatorii din UE (nu s-a vorbit despre nivelul de trai de la noi și UE, că aceasta pe ei nu-i interesează). A vorbit că vor fi necesare investiții de a menține și repara infrastructura rețelelor de distribuție, precum și posibil de a avea încăperi subterane de a stoca un volum de gaz în caz de crize, dar toate acestea vor fi incluse în tarifele pentru plată de către consumatori. Pe de altă parte a menționat că numai 53% din localități sunt unite la rețelele de distribuire a gazului și trebuie de făcut tot posibilul ca mai multe localități să fie unite. Astăzi am discutat despre reducerea dependenței în privința energiei. Ce a propus dl. Gusev este ca să devenim cu totul dependenți de Rusia în privința aprovizionării cu gaze. Noi și așa suntem dependenți, deoarece când s-a discutat reducerea tarifelor la gaz în anii prededenți negociatorii din partea Moldovei au acceptat ca Republica Moldova să aibă mai puține acțiuni în SA Moldova Gaz și este nevoită să accepte tarifele care i se impun. Experții din Franța au făcut o analiză comparativă între situația din Ucraina și Moldova (după ce au plecat toți demnitarii noștri) și Ucraina a putut negocia cu mult mai bine ca Moldova și este într-o situația avantajoasă. Ei au menționat că acuma RM are posibilitatea să NEGOCIEZE un contract bun cu Rusia, reieșind din faptul că în 2009 au fost probleme de livrare… Conferința va continua și mâine, dar la radio au transmis deja că dl. Gusev a spus într-un interviu acordat astăzi că de la 1 ianuarie prețul la gaze se va majora cu 10%. Mă întreb și Vă întreb “ ce la noi așa se negociază “ ceea ce spun companiile rusesti “ este prețul final?!

Poate totuși cei responsabili de negocieri care încă sunt la guvernare (dacă au grijă de oameni după cum spun), să-și facă datoria până la capăt, adică să nu să se gândească doar la funcțiile viitoare care posibil le vor avea sau nu, altfel nu vom deveni independenți niciodată.

bioslogin

bioslogin a publicat 2140 postări

Trebuie să fiilogat A publica un comentariu